Категорія
Новини
Дата

Апеляційна палата ВАКС відмовила Мінʼюсту у конфіскації активів родичів Богуслаєва

1 хв читання

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду (ВАКС) рішенням від 25 червня залишила без змін рішення ВАКС від 18 квітня про стягнення на користь держави активів експрезидента компанії «Мотор Січ» Вʼячеслава Богуслаєва та колишнього топменеджера компанії Петра Кононенка. Судді відмовили у конфіскації майна близьких осіб Богуслаєва, зокрема, його сина та онуків. Про це повідомила пресслужба Мінʼюсту. 

⚡️ Ексклюзивний спікер на Саміті СЕО: Грег Маккеон, автор бестселерів «Есенціалізм» та «Без зусиль». Ви дізнаєтеся, як досягати більшого, роблячи менше, і зберігати продуктивність у світі, де вигорання стало нормою. Долучайтеся до саміту вже 1 листопада за посиланням.

Деталі

  • В дохід держави стягнуто активи Богуслаєва: 14 об’єктів нерухомого майна в Запорізькій області (зокрема, житлові будинки, земельні ділянки, гараж, риб стан «Коса Обіточна», адмінбудівлі); майнові права на торговельні марки (8) та майнові права на патенти на промислові зразки (2); корпоративні права – 51% ТОВ «Золота Айстра», 90,1% ТДВ «СК «Мотор-Гарант», 100% ТОВ «Вінницький авіаційний завод», 100% ТОВ «Вертольоти МСБ», 100% АТ «Мотор-Банк», 16,7% ПП «Азов Трейд-ХХI»; 336 одиниць вогнепальної зброї; грошові кошти в загальному еквіваленті близько 615 млн грн.
  • В дохід держави стягнуто активи Кононенка: корпоративні права – 23% ТОВ «Жекон», 17% ТОВ «Перспектива високі технології», 19% ПрАТ «Промзапал».
  • ВАКС відмовив у стягненні активів третіх осіб, пов’язаних з Богуслаєвим та Кононенком, а саме – сина та чотирьох онуків Богуслаєва, та сина Кононенка.

Контекст

Богуслаєва затримано контррозвідкою СБУ у жовтні минулого року. Зараз він перебуває у СІЗО за низкою обвинувачень, зокрема, у пособництві державі-агресору та сприянні діяльності терористичної організації. Всі звинувачення він відкидає.

18 квітня ВАКС частково задовольнив позов Мінʼюсту та ухвалив рішення стягнути на користь держави активи експрезидента «Мотор Січ» Вʼячеслава Богуслаєва. Водночас судді відмовили у конфіскації майна близьких осіб Богуслаєва. З цим Мінʼюст не погодився та оскаржив рішення. 

У сина Богуслаєва, Олександра – частки в трьох компаніях, дві квартири та гараж, тоді як в онуків Богуслаєва загалом – сім квартир, свідчать дані YouControl.

У сина Кононенка, Андрія – контрольний пакет акцій в компанії «Делфіс» та 13 обʼєктів нерухомості.

«Сини обох відповідачів, на нашу думку, повністю контролюються підсанкційними особами. Їхні джерела доходів створені відповідачами. Наприклад, син Богуслаєва працював до 2015 року тільки в компаніях батька та там, де батько обіймав керівні посади. Син Кононенка був акціонером ТОВ «Мотор Гарант», де основним акціонером був сам Богуслаєв», – заявляла в коментарі Радіо Свобода директорка департаменту санкційної політики Мінʼюсту Інна Багатих.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд