Категорія
Новини
Дата

АРМА шляхом конкурсу визначило «Укртранснафту» управителем «труби Медведчука». Компанія-переможець очікує 29 млн грн щорічного доходу

Агентство з розшуку та менеджменту активами, отриманими корупційним шляхом (АРМА), визначило переможцем конкурсу на управління частиною магістрального нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок» дочірню компанію «Нафтогазу» – «Укртранснафту». Раніше цей об’єкт було заарештовано.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • У конкурсі брали участь тільки дві компанії – «Укртранснафта» і «Прикарпатзахідтранс», яка управляла трубопроводом до арешту.
  • У АРМА відзначили, що за рішенням Вищого антикорупційного суду «Прикарпатзахідтранс» заборонено використовувати або розпоряджатися трубопроводом.
  • Переможець повністю відповідав установленим критеріям відбору та запропонував найбільш вигідні економічні умови, зазначили в АРМА.
  • Тепер АРМА оцінить активи переможця і сторони підпишуть договір.
  • В «Укртранснафті» очікують, що річний дохід від активу складе 29 млн грн, а надходження до держбюджету – 2,5 млн грн.

Контекст

24 лютого Вищий антикорупційний суд наклав арешт на розташовану на території України частину магістрального нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок». Арешт ініціювали в межах розслідування обставин передачі права власності нафтопродуктопроводу суб’єктам господарювання, які, можливо, причетні до Російської Федерації. Цю схему НАБУ та САП розслідують із 2017 року.

Слідчі виявили, що службовці компанії «Прикарпатзахідтранс» на підставі завідомо підроблених документів незаконно заволоділи державним майном, вартість якого становить понад 200 млн грн.

Магістральний нафтопродуктопровід «Самара – Західний напрямок» було збудовано за часів СРСР. Він призначений для прокачування дизельного палива з Росії та Білорусі для України і транзиту до Європи. Після проголошення незалежності України він мав перейти у власність держави на підставі правонаступництва. Водночас дочірня компанія російської «Транснафтопродукт» не передала зазначений трубопровід у власність України. 2011 року Господарський суд Рівненської області визнав право власності на частину нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок», що проходить територією України, за Україною, а Апеляційний та Вищий господарський суд у 2014–2015 роках рішення підтвердили.

Згодом 2015 року Господарський суд Рівненської області ці рішення скасував нібито за нововиявленими обставинами. 2017 року той же Господарський суд Рівненської області визнав право власності на частину нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок» за «Прикарпатзахідтранс», що є дочірнім підприємством «Транснафтопродукт».

Нафтопродуктопровід пов’язують із кумом Путіна і членом ОПЗЖ Віктором Медведчуком, який у лютому потрапив під санкції РНБО. Власниками «Прикарпатзахідтранс» є білоруський бізнесмен Микола Воробей і громадянин Німеччини Анатолій Шефір, якого повʼязують з оточенням Медведчука. Сам Медведчук причетність до нафтопроводу заперечує.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні