Категорія
Новини
Дата

БЕБ закрило справу проти мережі кінотеатрів «Мультиплекс», але нарахувало штраф у 10 млн грн (доповнено)

Бюро економічної безпеки (БЕБ) після майже року розслідувань скерувало до суду дві справи щодо уникнення оподаткування мережею кінотеатрів «Мультиплекс», йдеться у повідомленні пресслужби. Компанії нарахували штраф у 10 млн грн. Гендиректор Multiplex holding Роман Романчук заявив, що заборгованість за ЄСВ було погашено до березня 2023 року.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти 

  • Детективи БЕБ скерували до суду два клопотання про звільнення відповідальних осіб компанії від кримінальної відповідальності, йдеться у повідомленні бюро. 
  • Перша справа, яку розслідувало БЕБ, стосується ухилення від сплати податків, зокрема щодо несвоєчасно сплаченого ЄСВ у розмірі 5 млн грн. Деталі другої справи у БЕБ не розкривають.
  • Доповнено. Гендиректор Multiplex holding Роман Романчук заявив, що податкову заборгованість за ЄСВ, що утворилася на початку війни, було погашено до березня 2023 року.
  • «Заборгованість за ЄСВ утворилася у 2022 році. В березні 2022 року законодавець сказав, що бізнес може платити ЄСВ у міру можливостей, тобто немає штрафних санкцій за недоплату цього податку […] Уже на початок березня 2023 року ми погасили різницю і вийшли на своєчасні оплати. БЕБ відкрив справу 22 лютого, коли ми вже завершували виплачувати створену на початку війни заборгованість», — прокоментував ситуацію Романчук «Інтерфакс-Україна».

Контекст 

БЕБ почало розслідувати справу проти мережі кінотеатрів «Мультиплекс» у лютому 2023 року. Кримінальне провадження зʼявилося на підставі того, що у період з початку березня 2022-го до лютого 2023-го компанія не сплатила єдиний соціальний внесок (ЄСВ) у повному обсязі.

Компанія скористалася пільгою, яку ВР надала бізнесу. Йдеться про закон №7137-д, який ввів 40 нововведень для бізнесу під час воєнного стану. Документ парламент ухвалив у березні 2022 року. Його норми, зокрема, стосуються ставок податків, обов’язкових платежів типу ЄСВ та інших норм. Ці податкові зміни ініціював президент Володимир Зеленський. За його словами, їх мета – підтримати середній і малий бізнес під час війни.

Справу БЕБ проти мережі кінотеатрів розглядали й на координаційній платформі при Офісі президента (ОП), яка мала розвʼязувати питання тиску на бізнес. Натомість під час розгляду детективи БЕБ виявили ще одне порушення. «Справа також стосується порушення податкового законодавства», – розповів заступник генерального прокурора Дмитро Вербицький в інтервʼю Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні