Категорія
Новини
Дата

Директора БЕБ Вадима Мельника звільнили з посади

Кабінет Міністрів на засіданні 11 квітня звільнив з посади директора Бюро економічної безпеки Вадима Мельника. Про це повідомив народний депутат Олексій Гончаренко у своєму телеграм-каналі. За словами народного депутата Ярослава Железняка, Мельника звільнили за власним бажанням.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • «Звільнено директора Бюро економічної безпеки України Вадима Мельника!» – написав Гончаренко. Інших подробиць він не повідомив. 
  • «Про звільнення Мельника правда. За власним бажанням», – зазначив Железняк.
  • Доповнено. За інформацією Железняка, виконувати обовʼязки директора БЕБ буде перший заступник Едуард Федоров.
  • З 2021 по 2022 рік Федоров обіймав посаду заступника начальника відділу Київської митниці Державної митної служби, т.в.о. начальника відділу Київської митниці. У 2022-2023 роках був начальником Управління СБУ в Сумській області.

Контекст

У жовтні 2022 року депутати з профільних комітетів на спільному засіданні заслухали звіт очільника БЕБ Вадима Мельника. Дискусія проходила на підвищених тонах, нардепи не приховували свого незадоволення роботою бюро. «Ми бачимо всі ознаки провалу реформи, на яку витратили понад 100 млн грн із бюджету», – заявив голова фінансового комітету Данило Гетманцев під час засідання.

Керівник БЕБ Вадим Мельник на свій захист заявив, що йому бракувало часу та грошей для втілення реформи. 20 лютого Комітет ВР із питань фінансів, податкової та митної політики визнав роботу керівництва БЕБ незадовільною.

Перезавантаження бюро стало однією з умов програми розширеного фінансування МВФ. У меморандумі з фондом йдеться про внесення змін у чинний закон, який регулює діяльність БЕБ. Ключова мета – розробити прозорі критерії відбору персоналу та керівництва бюро. Також у документі зазначено, що БЕБ повинно підпорядковуватися Мінфіну, а не напряму уряду, як зараз.

У березні цього року Верховній Раді запропонували достроково припинити повноваження директора БЕБ Вадима Мельника та його заступників. Відповідний законопроєкт №9080 про перезавантаження БЕБ зареєстрований у парламенті 3 березня цього року. Серед авторів законопроєкту – народні депутати Данило Гетманцев, Ольга Василевська-Смаглюк, Ярослав Железняк. 

Напередодні нардеп Данило Гетманцев повідомив, що роботу БЕБ розраховують повністю перезавантажити до кінця цього року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні