Категорія
Новини
Дата

Джонсон сьогодні оголосить про відставку з поста прем'єр-міністра Великої Британії

Премʼєр-міністр Великої Британії Борис Джонсон сьогодні оголосить про свою відставку, пише BBC. Повідомляється, що він може залишитися в. о. голови британського уряду до осені.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Премʼєр-міністр зробить заяву для країни сьогодні», – повідомив речник голови уряду.
  • Джонсон піде у відставку з поста лідера консерваторів, але залишиться виконуючим обов’язки премʼєр-міністра до осені, зазначає агентство.
  • Джонсон продовжить виконувати обовʼязки голови британського уряду до обрання нового глави правлячої партії. Вибори, ймовірно, можуть відбутися у жовтні, пише політичний оглядач ВВС Кріс Мейсон.
  • За даними Sky News, Джонсон прийняв рішення після того, як новопризначена Джонсоном міністерка освіти Мішель Донелан пішла у відставку після всього 36 годин перебування на цій посаді, а новий міністр фінансів Надхім Захаві сказав прем’єр-міністру «йти зараз».
  • Крім того, підтримати Джонсона відмовився міністр оборони Бен Воллес, а міністр Північної Ірландії Брендон Льюїс подав у відставку.

Контекст

Напередодні повідомлялося, що Джонсон не має наміру йти у відставку й планує призначити нових людей на всі звільнені посади. Таке рішення було прийнято після зустрічі з членами уряду в середу на Даунінг-стріт.

Причиною невдоволення Консервативної партії стали неправдиві заяви Даунінг-стріт щодо колишнього заступника «парламентського батога» Кріса Пінчера, якого звинувачують у домаганнях до двох колег. Канцелярія Джонсона стверджувала, що він не знав про цей інцидент і тому підтримав повторне призначення Пінчера у 2022 році, але пізніше прем’єр був змушений визнати, що це не так.

У червні консерватори в Палаті громад не змогли набрати достатньої кількості голосів для винесення недовіри Джонсону через скандальні вечірки на Даунінг-стріт у період локдауну через COVID-19.

Борис Джонсон від початку повномасштабного вторгнення Росії активно підтримує Україну. Крім того, він двічі з кінця лютого був у Києві й проводив переговори з Володимиром Зеленським.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні