Категорія
Новини
Дата

Британський премʼєр Борис Джонсон залишиться на посаді. Міністрам не вдалося вмовити його піти у відставку

1 хв читання

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон не має наміру йти у відставку й планує призначити нових людей на всі звільнені посади. Таке рішення було прийнято після зустрічі з членами уряду в середу на Даунінг-стрит, пише ЄП з посиланням на британські ЗМІ.

Ключові факти

  • Джонсон «продовжить боротьбу» і «абсолютно опирається» закликам до добровільного складання повноважень, пише Sky News.
  • «Прем’єр-міністр свідомий того, що має мандат від 14 мільйонів людей, і єдиний варіант, коли він піде – це якщо партія забере цей мандат у нього», – додало Sky News джерело, наближене до лідера консерваторів.
  • Джонсон заявив міністрам, що його відставка призведе до нестабільності в політиці й закликів до парламентських виборів, натомість потрібно зосередитись на «літі економічного зростання», повідомив телеканал ITV із посиланням на джерела.
  • Зазначається, що нинішній глава процедурного Комітету 1922 року сер Грем Бреді попередив Джонсона, що після переобрання глави комітету там можуть змінити правила й ініціювати черговий вотум недовіри.
  • Очікується, що після відмови Джонсона йти у відставку про складання повноважень заявлять ще кілька членів його уряду – наразі ж ЗМІ нарахували приблизно 50 відставок, з них лише дві стосуються очільників міністерств.

Контекст

Причиною невдоволення Консервативної партії стали неправдиві заяви Даунінг-стрит щодо колишнього заступника «парламентського кнута» Кріса Пінчера, якого звинувачують у домаганнях до двох колег. Канцелярія Джонсона стверджувала, що він не знав про цей інцидент і тому підтримав повторне призначення Пінчера у 2022 році, але пізніше прем’єр був змушений визнати, що це не так.

Попередній раз Джонсону спробували висловити недовіру 6 червня, тоді він зберіг посаду.

Борис Джонсон від початку повномасштабного вторгення Росії активно підтримує Україну. Крім того, він двічі з кінця лютого був у Києві й проводив переговори з Володимиром Зеленським.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні