Категорія
Новини
Дата

ЄС виділив Україні перші €1,5 млрд доходів від зморожених російських активів

1 хв читання

У пʼятницю, 26 липня, Європейський союз надіслав Україні перший платіж у розмірі €1,5 млрд, отриманих від заморожених російських активів, повідомляє Єврокомісія. Йдеться про доходи, які зберігаються в центральних депозитаріях цінних паперів.

Кошти від заморожених російських активів будуть використовуватись для військової підтримки та ВПК.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Тепер гроші будуть направлені через Європейський фонд миру та до Українського фонду для підтримки військового потенціалу, а також підтримки відновлення країни.
  • Замороження активів російського Центробанку є результатом санкцій ЄС проти Росії, прийнятих після її агресивної війни проти України. Надзвичайні доходи, отримані в цьому контексті операторами ЄС, не належать Росії та зберігаються у центральних депозитаріях цінних паперів. 
  • Відсьогодні ЄС почав спрямовувати ці доходи Україні.
  • «ЄС підтримує Україну. Сьогодні ми переводимо €1,5 млрд доходів від заморожених російських активів на оборону і відновлення України. Немає кращого символу і використання грошей Кремля, ніж зробити Україну і всю Європу більш безпечним місцем для життя», - написала у соціальній мережі Х очільниця ЄК Урсула фон дер Ляєн.

Контекст

У відповідь на жорстоке та невиправдане вторгнення Росії на територію України Європейський Союз та його держави-члени вжили кілька пакетів обмежувальних заходів проти Росії. Близько €260 млрд активів Банку Росії у вигляді цінних паперів і грошових коштів заморозили в юрисдикціях партнерів G7, ЄС та Австралії, з них понад дві третини – в ЄС.

У межах санкцій було заморожено активи за Центральний банк Росії, що у ЄС. Заборона на операції, повʼязані з активами та резервами Центрального банку Росії та його афілійованих осіб, призводить до накопичення грошових коштів та депозитів на балансах центральних депозитаріїв від фінансових інструментів з настанням терміну погашення та генерує надзвичайні доходи.

Надходження від заморожених активів оцінюються у суму від €3 млрд до €5 млрд на рік.

У лютому 2024 відповідно до пропозицій Єврокомісії Рада ЄС ухвалила, що центральні депозитарії цінних паперів, що зберігають активи та резерви Центрального банку Росії на суму понад €1 млн, які були заморожені внаслідок санкцій ЄС, повинні резервувати кошти і не можуть розпоряджатися отриманими чистими доходами.

21 травня Рада ЄС ухвалила низку правових актів, що дозволяють використовувати ці кошти на благо України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд