Категорія
Новини
Дата

Єврокомісія представить свою пропозицію щодо обмеження цін на газ 18 жовтня

Європейська комісія представить пропозицію щодо механізму обмеження цін на газ у вівторок, 18 жовтня, заявив міністр промисловості та торгівлі Чехії Йозеф Сікела, пише Reuters. Стелю цін на газ планують запровадити тимчасово.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Згідно з проєктом пропозиції, з яким ознайомився Reuters, Єврокомісія має намір запропонувати «динамічну» межу цін на природний газ у Європейському Союзі.
  • Окрім цього, пропонується ввести діапазон, в якому ціни, що торгуються, можуть коливатися протягом одного дня.
  • За інформацією Bloomberg, Європейська комісія запропонує встановити динамічний ціновий ліміт для угод на голландському хабі TTF, ціна на якому слугує еталоном для всього газу, що торгується на континенті. 
  • Якщо держави-члени погодяться на цю пропозицію, виконавчому органу ЄС дозволять пропонувати максимальну динамічну ціну, за якою газ може продаватися на спотових ринках TTF за певних обставин, йдеться в документі.
  • Такий регламент також вимагатиме схвалення з боку країн ЄС і діятиме не більше трьох місяців. 

Контекст

Росія скоротила постачання газу до Європи після того, як Захід підтримав Україну і ввів санкції проти Москви за вторгнення, внаслідок цього країни змушені шукати альтернативні джерела постачання.

Наразі Європейська комісія запропонувала надзвичайні заходи ЄС, зокрема збори за непередбачений прибуток з енергетичних компаній та скорочення споживання електроенергії.

У вересні ЄС запропонував пакет екстрених заходів для боротьби зі зростаючими цінами на енергоносії, але виключив обмеження цін на газ. Уже тоді ця ідея розділила 27 країн-членів блоку.

Країни Європейського Союзу в середу, 28 вересня, знову розійшлися в думках щодо того, чи варто обмежувати ціни на газ у блоці. Так, Франція, Бельгія та 13 інших держав активізували свої заклики до цього кроку, проти виступили Німеччина, Нідерланди та Данія.

Єврокомісарка з енергетики Сімсон звернулася до блоку із закликом ввести обмеження цін на російський газ. Також ЄС може запровадити окрему цінову межу для газу, що використовується для виробництва електроенергії.

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн пропонувала лідерам ЄС обговорити різні типи меж цін на газ. У листі лідерам ЄС фон дер Ляєн заявила, що ЄС слід розглянути питання про тимчасове обмеження цін, доки він працює над запуском альтернативної базової ціни.

Польща, Італія, Бельгія та Греція підготували пропозицію для Європейського Союзу щодо запровадження «динамічного цінового коридору» на газ з метою зниження високих цін на енергоносії та стрімкого зростання інфляції.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні