Категорія
Новини
Дата

Fitch підвищило прогноз зростання світового ВВП з 2% до 2,4% на 2023 рік

Міжнародне рейтингове агентство Fitch підвищило прогноз зростання світового ВВП на 2023 рік до 2,4%, йдеться у звіті Global Economic Outlook (GEO). У попередньому прогнозі у березні очікувалося зростання до 2%.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Найбільші зміни в прогнозі торкнулися ринків, що розвиваються (EM), де дані, які надходять, виявилися набагато кращими, ніж очікувалося. 
  • Fitch у прогнозі на цей рік підвищило темпи зростання на ринках, що розвиваються, з 2,0% до 2,9%, при цьому в Бразилії, Індії, Мексиці та Росії спостерігаються суттєві поліпшення.
  • Прогноз зростання китайської економіки підвищено до 5,6% із 5,2% після швидшого, ніж очікувалося, відновлення економіки в першому кварталі. 
  • Fitch також підвищило прогноз зростання в США на 2023 рік з 1,0% до 1,2%.
  • Агентство знизило прогноз світового ВВП на 2024 рік до 2,1% з 2,4% у березні. Водночас зростання має прискоритися у 2025-му завдяки помʼякшенню грошово-кредитної політики у 2024 році.

Контекст

Світовий банк очікує зростання ВВП України у 2023-му на рівні 2%, а не 3,3%, як прогнозувалось у січні цього року. Основна причина – економічні потрясіння через війну, йдеться в доповіді «Global Economic Prospects». Погіршення прогнозу здебільшого відбулося з врахуванням економічних потрясінь, спричинених руйнуванням енергетичної інфраструктури в четвертому кварталі 2022 року, пояснили в СБ.

Витрати на реконструкцію та відновлення України оцінюються в 2,6 раза вище рівня ВВП 2022-го, а в Європі зареєстровано понад 8 млн біженців, зазначається у доповіді.

Наприкінці квітня НБУ поліпшив прогнози щодо зростання економіки у 2023 році. Якщо в минулому прогнозі було символічне зростання ВВП на 0,3%, то тепер регулятор прогнозує +2% за підсумками року. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні