Категорія
Новини
Дата

Газова криза в Європі посилиться після вичерпання запасів зимою – МЕА

Європа може пройти холодні зимові місяці за допомогою повних резервуарів з природним газом, незважаючи на падіння постачання з колишнього головного постачальника – Росії, але вона увійде в глибшу енергетичну кризу наступного року, пише Reuters із посиланням на голову Міжнародного енергетичного агентства.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Європейські країни заповнили сховища приблизно на 90% після того, як Росія припинила постачання газу у відповідь на західні санкції, запроваджені через її вторгнення в Україну.
  • Ціни на газ, які зросли у перші місяці після початку війни, знизилися, але це може тривати недовго, оскільки країни конкурують за купівлю скрапленого природного газу (СПГ) та інших альтернатив російським постачанням.
  • Щоб допомогти впоратися з проблемою цін на газ, Європейський Союз розглядає можливість запровадження цінової стелі, але блок із 27 країн розділений, оскільки деякі країни стурбовані тим, що це може ускладнити постачання.
  • За словами виконавчого директора паризького МЕА Фатіха Біроля, із запасами газу майже на 90% Європа переживе майбутню зиму, якщо не буде жодних політичних чи технічних сюрпризів. 
  • Згідно із матеріалом, справжні проблеми розпочнуться у лютому чи березні, коли сховища потрібно буде знову заповнити після того, як високий зимовий попит виснажив їх до 25-30%.
  • «Ця зима важка, але й наступна зима може бути дуже складною», — сказав Бірол.

Контекст

Росія скоротила постачання газу до Європи після того, як Захід підтримав Україну і ввів санкції проти Москви за вторгнення, внаслідок цього країни змушені шукати альтернативні джерела постачання.

Наразі Європейська комісія запропонувала надзвичайні заходи ЄС, у тому числі збори за непередбачений прибуток з енергетичних компаній та скорочення споживання електроенергії.

У вересні ЄС запропонував пакет екстрених заходів для боротьби зі зростаючими цінами на енергоносії, але виключив обмеження цін на газ. Уже тоді ця ідея розділила 27 країн-членів блоку.

Країни Європейського Союзу в середу, 28 вересня, знову розійшлися в думках щодо того, чи варто обмежувати ціни на газ у блоці. Так, Франція, Бельгія та 13 інших держав активізували свої заклики до цього кроку, проти виступили Німеччина, Нідерланди та Данія.

Єврокомісарка з енергетики Сімсон вчора звернулася до блоку із закликом ввести обмеження цін на російський газ. Також ЄС може запровати окрему цінову межу для газу, що використовується для виробництва електроенергії.

Деталі плану обмеження цін у ЄС ще не опрацьовано. Він користується підтримкою більшості країн, які вбачають у ньому спосіб боротьби з інфляцією, але зіткнувся з протидією з боку Німеччини, Данії та Нідерландів, які посилаються на побоювання, що це ускладнить забезпечення постачання. Лідери 27 країн ЄС обговорять це питання на зустрічі у Празі у пʼятницю.

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн заявила в середу, що одним із питань є забезпечення того, щоб держави-члени не перебивали одна одну на світових ринках і не підвищували ціни на газ, і розпочали спільні закупівлі газу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні