Єнс Столтенберг /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Генсек НАТО Столтенберг залишиться на посаді до жовтня 2024 року

Єнс Столтенберг Фото Getty Images

Чинний генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг залишиться на своїй посаді до жовтня 2024 року. Про це чиновник написав у своєму твіттері.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Столтенберг подякував членам НАТО за рішення продовжити йому термін перебування на посаді генсека до 1 жовтня 2024 року. 
  • «Трансатлантичний звʼязок між Європою та Північною Америкою забезпечував нашу свободу й безпеку протягом майже 75 років, і в більш небезпечному світі наш Альянс важливіший, ніж будь-коли раніше», – зазначив він.

Контекст

Єнс Столтенберг очолює НАТО з жовтня 2014 року, його мандат спливає у жовтні 2023-го. Чиновник раніше заявляв, що «не має наміру добиватися» продовження свого мандата, однак не виключив цього. Зокрема, повідомлялося про те, що Столтенберг очолить Норвезький банк.

Рішення залишити Столтенберга на посаді повʼязане з тим, що ніхто з претендентів на посаду генсека Альянсу не зміг заручитись підтримкою всіх членів НАТО, писало FT із посиланням на джерело. 

Серед претенентів на пост називали премʼєр-міністра Данії Метте Фредеріксен, міністра оборони Великої Британії Бена Воллеса та премʼєр-міністра Іспанії Педро Санчеса. Проте в Альянсі виникли труднощі з пошуком кандидата, який задовольнив би всіх 31 члена НАТО.

За словами джерел, Франція та Німеччина підтримали Фредеріксен і представили її як кращого кандидата Європи, однак президент США Джо Байден не надав їй повної підтримки.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні