Категорія
Новини
Дата

Голова МЗС Кулеба подав у відставку, віцепремʼєрка Стефанішина може очолити Мінʼюст

1 хв читання

Дмитро Кулеба подав у відставку з посади міністра закордонних справ, а Ольга Стефанішина – з посади віцепрем’єрки з євроатлантичної інтеграції, повідомив у Facebook голова Верховної Ради Руслан Стефанчук. Остання може очолити Міністерство юстиції, за даними проінформованого співрозмовника Forbes Ukraine в команді президента.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Деталі

  • Заяви обох міністрів будуть розглянуті на найближчому пленарному засіданні, повідомив Стефанчук.
  • В оточенні Кулеби станом на вчорашній вечір не очікували відставки, за даними джерел Forbes Ukraine. Зранку 4 вересня профільний комітет Верховної Ради підтримав прохання Кулеби про відставку, каже проінформований співрозмовник.
  • Кулебу можуть замінити Андрій Сибіга або Микола Точицький, додає проінформований співрозмовник у команді президента.
  • Сибіга був заступником голови ОП Андрія Єрмака, а у квітні став першим заступником Кулеби. Точицький – експосол України при ЄС (2016-21), заступник голови МЗС (2021-24), а з квітня 2024-го – заступник голови ОП. Був одногрупником Андрія Єрмака в Інституті міжнародних відносин.
  • Стефанішина подала у відставку ще ввечері 3 вересня. Вона отримає додаткові повноваження — офіс віцепремʼєрки з європейської реінтеграції обʼєднають з Мінʼюстом. Стефанішина очолить це обʼєднане міністерство, кажуть три співрозмовники в Раді. Міністр юстиції Денис Малюська подав у відставку вчора.

Контекст

3 вересня у відставку подали міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олександр Камишін, міністр юстиції Денис Малюська та міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець, голова Фонду держмайна України Віталія Коваля. Камишін може перейти до Офісу президента, за даними співрозмовників Forbes Ukraine.

4 вересня буде днем звільнені, а 5 вересня — днем призначень, анонсував голова фракції Слуга народу Давид Арахамія.

Президент Зеленський 3 вересня звільнив заступника голови ОП Ростислава Шурму та анонсував зміни в уряді. За поясненням президента, треба підсилити уряд напередодні осені, зокрема, й дипломатичну роботу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд