Категорія
Новини
Дата

Google та Universal Music домовляються про ліцензування голосів виконавців на тлі появи музичних діпфейків – FT

Google та Universal Music ведуть переговори про ліцензування мелодій та голосів виконавців, що можуть використовуватися для створення пісень штучним інтелектом, пише Financial Times. Нова технологія, яка може імітувати голоси артистів, розглядається музичним бізнесом як загроза.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Обговорення, підтверджені чотирма джерелами, спрямовані на встановлення партнерства для галузі, яка бореться з наслідками нової технології штучного інтелекту.
  • Розвиток генеративного ШІ породив сплеск діпфейкових пісень, які можуть переконливо імітувати голоси, тексти чи мелодії відомих виконавців, часто без їхньої згоди.
  • «Голос артиста часто є найціннішою частиною його засобів для існування та публічної персони, і красти його, хоч би якими засобами, неправильно», – заявив минулого місяця американським законодавцям генеральний юрисконсульт Universal Music Джеффрі Харлестон.
  • Обговорення між Google та Universal Music знаходяться на ранній стадії, мета полягає в тому, щоб розробити спеціальний інструмент для фанатів, за допомогою якого вони зможуть законно створювати треки та платити власникам авторських прав за це, кажуть люди, знайомі із ситуацією. 
  • За даними FT, артисти також матимуть право заборонити використання їх голосу.
  • Warner Music, третій за величиною музичний лейбл, також веде переговори з Google про цей продукт, повідомило джерело.

Контекст

Музичні керівники порівнюють появу пісень, створених за допомогою ШІ, з ранніми днями існування YouTube, що належить Google, коли користувачі почали додавати популярні пісні як саундтреки до створених ними відеороликів. Музична індустрія роками боролася із YouTube через порушення авторських прав, але обидві сторони створили систему, яка тепер платить музичній індустрії близько $2 млрд на рік за ці відео, створені користувачами.

У міру того, як ШІ набирав обертів, деякі великі зірки висловили занепокоєння фальшивими версіями їхніх пісень і голосів.

У травні стрімінговий сервіс Spotify видалив десятки тисяч пісень музичного стартапу Boomy зі штучним інтелектом, посиливши контроль за своєю платформою на тлі скарг. Також платформа розправляється з ботами, що вдають слухачів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні