Категорія
Новини
Дата

Google відключить в Росії частину серверів, що прискорюють завантаження контенту

Кілька російських провайдерів отримали повідомлення від Google про розірвання договорів на обслуговування серверів Google Global Cache. Вони використовуються для прискорення завантаження сервісів Google, зокрема контенту YouTube, повідомив РБК із посиланням на учасників ринку. 

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Повідомлення, зокрема, отримали оренбурзький провайдер «Радиосвязь» (бренд «Фокус лайф») та «МФТІ Телеком». У першому випадку причини відключення невідомі, у другому співрозмовник РБК повʼязує його з потраплянням МФТІ під санкції.
  • Представник «Радиосвязи» сказав що сервери були відключені ще 19 травня, а через кілька днів надійшло повідомлення. Йому не відомі причини відключення.
  • В компанії припускають, що, можливо, Google вважав цього оператора занадто маленьким – через встановлений сервер Google Global Cache проходив відносно невеликий обсяг трафіку.

Контекст

Google Global Cache встановлюються на мережах інтернет-провайдерів по всьому світу, щоб знизити навантаження на магістральні мережі звʼязку та збільшити швидкість доступу користувачів до власних сервісів (насамперед завантаження відео на YouTube). 

Сервери Google дозволяють завантажувати контент швидше, а провайдери скорочують обсяги транскордонного трафіку та, як наслідок, витрати на мережну інфраструктуру.

Крім YouTube на серверах Google Global Cache розміщуються інші сервіси Google, наприклад Google CAPTCHA (генерує випадковий набір чисел, літер та їх комбінацій для перевірки, чи намагається отримати доступ до сайту людина чи робот). «Якщо оператор буде позбавлений можливості зберігати цей сервіс на сервері Google, користувачі можуть почати проблеми: CAPTCHA може не завантажуватися або відображатися як збій», — сказав РБК експерт. На його думку, це «теоретично може позначитися на цінах на інтернет для користувачів», тому що витрати на обслуговування, що зросли, операторам доведеться компенсувати. Також може зрости навантаження на мережі та знизитися стабільність роботи каналів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні