Категорія
Новини
Дата

Італійський UniCredit може стати найбільшим акціонером Commerzbank. Керівництво німецького банку заявило про ризики

1 хв читання

Італійський UniCredit може стати найбільшим акціонером Commerzbank. Керівництво німецького банку заявило про ризики /Getty Images

Getty Images

Італійська банківська група UniCredit придбала фінансові інструменти, що дозволяють отримати додатково 11,5% акцій німецького Commerzbank, йдеться у пресрелізі UniCredit. Повідомлення зʼявилося попри відмову уряду Німеччини скорочувати свою частку в банку «у найближчому майбутньому». Керівництво Commerzbank вже попередило, що потенційна угода може спровокувати скорочення кредитування малого та середнього бізнесу, пише Financial Times.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Деталі

  • Фізичні розрахунки за придбаними фінансовими інструментами можуть відбутися тільки після отримання необхідного дозволу від регуляторів, ідеться в пресрелізі UniCredit. Тоді UniCredit володітиме 21% акцій Commerzbank. 
  • «Основна частина економічного ризику UniCredit була захеджована, що забезпечує йому повну гнучкість і можливість або зберегти за собою цю частку, або продати її з мінімальною втратою, або продовжити її збільшення», заявив італійський банк. 
  • Це залежатиме від результату переговорів з Commerzbank, з керуючою і наглядовою радами банку, а також з більш широким колом зацікавлених сторін, зазначається у повідомленні.
  • Commerzbank забезпечує близько 30% експортного фінансування Німеччини і є одним з найбільших у країні банків за обсягами кредитування малого та середнього бізнесу. 
  • У разі угоди з UniCredit функції ухвалення рішень щодо кредитів і ризик-менеджменту можуть бути перенесені за межі Німеччини, що підірве якість послуг для внутрішніх клієнтів Commerzbank, попереджають керівники банку.
  • Вони побоюються, що значна частина клієнтів з-поміж малого та середнього бізнесу, яких наразі налічується понад 25 000, покинуть банк, зазначило FT.

Контекст

Два тижні тому UniCredit несподівано для німецьких банкірів і політиків оголосив про купівлю 9%-вої частки в Commerzbank. Італійський банк придбав 4,5% акцій Commerzbank в уряду Німеччини і таку ж частку на ринку. Уряд повідомив, що продав акції Commerzbank на €702 млн, скоротивши свою частку в ньому до 12% з 16,49%. UniCredit заплатив €13,2 за акцію німецького банку.

UniCredit – другий за величиною акціонер німецького банку після уряду ФРН. Раніше UniCredit заявляв, що направить необхідні документи регуляторам, щоб домогтися дозволу на збільшення частки в Commerzbank ще на понад 10%.

Представники ЄЦБ, зокрема голова Крістін Лагард, схвально відгукнулися про можливу угоду. Лагард заявила, що подібна угода потішила б регуляторів, які очікували, що результатом інтеграції фінансових ринків Європи, зокрема, створення банківського союзу, стануть транскордонні злиття у фінансовому секторі.

20 вересня стало відомо, що уряд Німеччини вирішив не продавати акції Commerzbank у найближчому майбутньому. Німецьке фінансове агентство повідомило, що не буде продовжувати скорочення пакета акцій банку «до подальшого повідомлення».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд