Категорія
Новини
Дата

Marconi безкоштовно полагодила і модернізувала сім непрацюючих САУ М109, які Україна отримала як військову допомогу від Італії

Італійська приватна компанія Marconi Industrial Services відремонтувала та модернізувала сім самохідних гаубиць М109 для Збройних сил України. Про це Forbes Ukraine повідомив представник компанії в Україні Армен Мелік. Ринкова ціна таких робіт – близько €20 млн. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За словами Меліка, ініціатива ремонту надійшла безпосередньо від українських військовослужбовців, які звернулися до нього з проханням допомогти відновити боєздатність італійських гаубиць М109, що були в неробочому стані.
  • «Хлопці дізналися, що їм планують передати гаубиці, але не в робочому стані, і попросили мене допомогти із ремонтом. У результаті мені вдалося знайти кошти на ремонт навіть семи штук, хоча просили про чотири», – каже Мелік. 
  • Він розповідає, що організував транспортування семи гаубиць на завод Marconi в Італії, де вони пройшли капітальний ремонт і модернізацію.
  •  Вартість робіт з ремонту однієї гаубиці становить близько €3 млн, стверджує Мелік. Отже, загальна сума допомоги – понад €20 млн. 
  • Відремонтовані гаубиці М109 вже передані командуванню сил логістики. 
  • Також Мелік заявляє, що загалом полагоджено вже 33 САУ зі 100, які Україна отримала від Італії.
  • Як зазначив гендиректор Marconi Анджело Адріано у листі на адресу міністра оборони України, компанія готова й надалі надавати технічну підтримку гаубицям, постачати запчастини, а також проводити подальшу модернізацію.

Контекст

Вірогідно, йдеться про самохідні гаубиці, які Італія передала Україні ще минулого року і які були причиною скандалу. 

Україна отримала у 2022 році від Італії декілька партій самохідних артилерійських установок М109L. Перші повідомлення про це зʼявилися наприкінці року. За словами Меліка, було знайдено і всього передано Україні 120 списаних, але нібито відновлених, італійських гаубиць. 

Втім, частина САУ М109L, за даними західних ЗМІ (FT і NYT), надійшла в несправному стані. Зокрема, неназваний FT радник Міноборони України у квітні 2023 року повідомив, що жодна з 20 гаубиць однієї з партій не була боєздатною. 

Також повідомлялося, що Україна заплатила американській компанії Ultra Defense Corp. понад $19 млн за ремонт 33 італійських САУ М109L. Проте 13 відремонтованих гаубиць, за даними ЗМІ, надійшли в Україну непридатними до бою.

У червні New York Times опублікував інформацію, що Україна отримала несправне озброєння на $800 млн, зокрема італійські САУ М109L.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні