Категорія
Новини
Дата

Marconi безкоштовно полагодила і модернізувала сім непрацюючих САУ М109, які Україна отримала як військову допомогу від Італії

1 хв читання

Італійська приватна компанія Marconi Industrial Services відремонтувала та модернізувала сім самохідних гаубиць М109 для Збройних сил України. Про це Forbes Ukraine повідомив представник компанії в Україні Армен Мелік. Ринкова ціна таких робіт – близько €20 млн. 

Ключові факти

  • За словами Меліка, ініціатива ремонту надійшла безпосередньо від українських військовослужбовців, які звернулися до нього з проханням допомогти відновити боєздатність італійських гаубиць М109, що були в неробочому стані.
  • «Хлопці дізналися, що їм планують передати гаубиці, але не в робочому стані, і попросили мене допомогти із ремонтом. У результаті мені вдалося знайти кошти на ремонт навіть семи штук, хоча просили про чотири», – каже Мелік. 
  • Він розповідає, що організував транспортування семи гаубиць на завод Marconi в Італії, де вони пройшли капітальний ремонт і модернізацію.
  •  Вартість робіт з ремонту однієї гаубиці становить близько €3 млн, стверджує Мелік. Отже, загальна сума допомоги – понад €20 млн. 
  • Відремонтовані гаубиці М109 вже передані командуванню сил логістики. 
  • Також Мелік заявляє, що загалом полагоджено вже 33 САУ зі 100, які Україна отримала від Італії.
  • Як зазначив гендиректор Marconi Анджело Адріано у листі на адресу міністра оборони України, компанія готова й надалі надавати технічну підтримку гаубицям, постачати запчастини, а також проводити подальшу модернізацію.

Контекст

Вірогідно, йдеться про самохідні гаубиці, які Італія передала Україні ще минулого року і які були причиною скандалу. 

Україна отримала у 2022 році від Італії декілька партій самохідних артилерійських установок М109L. Перші повідомлення про це зʼявилися наприкінці року. За словами Меліка, було знайдено і всього передано Україні 120 списаних, але нібито відновлених, італійських гаубиць. 

Втім, частина САУ М109L, за даними західних ЗМІ (FT і NYT), надійшла в несправному стані. Зокрема, неназваний FT радник Міноборони України у квітні 2023 року повідомив, що жодна з 20 гаубиць однієї з партій не була боєздатною. 

Також повідомлялося, що Україна заплатила американській компанії Ultra Defense Corp. понад $19 млн за ремонт 33 італійських САУ М109L. Проте 13 відремонтованих гаубиць, за даними ЗМІ, надійшли в Україну непридатними до бою.

У червні New York Times опублікував інформацію, що Україна отримала несправне озброєння на $800 млн, зокрема італійські САУ М109L.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні