Категорія
Новини
Дата

«Метінвест» може розпочати будівництво нового заводу в Італії вартістю €2,5 млрд наприкінці цього року

1 хв читання

Найбільша приватна компанія країни «Метінвест» планує розпочати будівництво нового металургійного заводу групи в італійському місті Пйомбіно наприкінці цього – початку наступного року. Вартість заводу – €2,5 млрд, потужність – 2,7 млн т сталі на рік. Про це в інтервʼю Forbes розповів СЕО компанії Юрій Риженков.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Деталі 

  • «Сподіваюся, будівництво розпочнеться до кінця цього року – початку наступного. За планом, першу сталь завод має випустити наприкінці 2027-го», – каже Риженков. 
  • Цей проєкт, за його словами, виконує дві мети. Перша – це пілот для майбутньої реконструкції «Запоріжсталі» і «Каметсталі». Хочуть на ньому обкатати всі технології, логістику, щоб модернізація українських активів була максимально ефективною. Друга мета – створення додаткового попиту для вітчизняних ГЗК.
  • Потужність заводу – 2,7 млн т сталі на рік. Загальна вартість – €2,5 млрд. Кредитні кошти – не менше 70%.
  • «Метінвест» реалізує проєкт у партнерстві з італійською компанією Danieli на умовах 50 на 50. Риженков очікує, що після завершення будівництва Danieli захоче вийти зі складу акціонерів. «Для Danieli цей проєкт – шоу-рум. Вони хочуть показати, що можуть будувати подібні високотехнологічні заводи», – каже він. 
  • Компанія також хоче придбати чи орендувати метзавод у Східній Європі. «Дивимося на Румунію, Італію, дуже уважно дивимося на Польщу, – каже СЕО «Метінвесту». – Для нас важливо, аби це придбання чи оренда вкладались у нашу стратегію переходу на зелену металургію і збільшення попиту на високоякісні окатки та руду з великим вмістом заліза з наших українських ГЗК». 

Контекст

Група «Метінвест» – найбільший український виробник та експортер металургійної продукції. 

У першому півріччі 2024-го «Метінвест» скоротила виробництво чавуну на 4%, до 884 000 т, водночас виробництво сталі зросло на 1%, до 1 млн т, порівняно з аналогічним періодом 2023 року. У січні–червні 2024-го компанія отримала $179 млн прибутку, що у чотири рази більше, ніж за аналогічний період минулого року ($47 млн). Виторг компанії збільшився на 22%, до $4,3 млрд, із $3,6 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд