Олег Бахматюк. Фото прес-служба Олега Бахматюка.
Категорія
Новини
Дата

Мільярдний удар. Кредитори UkrLandFarming подали на Олега Бахматюка до американського суду. Чи зможе він встояти й цього разу

Олег Бахматюк. Фото прес-служба Олега Бахматюка.

Американський інвестиційний фонд Gramercy 7 грудня подав позов до федерального суду США на українського бізнесмена Олега Бахматюка та інвестбанкіра американського походження Ніколаса Піаццу. Фонд звинувачує їх у виведенні з агрокомпанії UkrLandFarming близько $1 млрд з метою не повертати борги

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Головний інвестдиректор Gramercy Роберт Кенігсбергер каже, що кредитори витратили багато часу й сил, намагаючись посадити Бахматюка за стіл переговорів і досягти реструктуризації. «Якщо чесної угоди не може бути досягнуто, Gramercy не має іншого вибору, крім як вдатися до судового розгляду», – заявив Кенігсбергер.

Пресслужба UkrLandFarming (ULF) 8 грудня опублікувала позицію компанії, суть якої – обидві сторони вели конструктивний діалог останні 2,5 року, але, якщо треба судитися, то вона готова.

«Активи компанії нікуди не виведені – вони працюють в Україні, – йдеться у заяві ULF. – І права всіх наших кредиторів будуть забезпечені згідно з укладеними угодами». У холдингу хочуть вирішити питання конструктивно «в рамках неупередженого судового процесу». Отримати коментар Олега Бахматюка не вдалося. Його прессекретар Оксана Мельник повідомила, що позиція вказана в пресрелізі компанії.

Контекст

Загальна заборгованість UkrLandFarming та іншої компанії Бахматюка «Авангард» за єврооблігаціями – $775 млн. Загальна сума боргових зобовʼязань цих компаній перевищує $1,65 млрд. Близько $1,25 млрд із них – борг перед міжнародними кредиторами, решта – українським банкам (у тому числі державним Ощадбанк та Укрексімбанк, а також «доньці» російського Сбербанка в Україні).

У чому суть американського позову

UkrLandFarming не сплачує купонні платежі з єврооблігацій з 2017 року. Також не обслуговується кредитна заборгованість в українських банках. «Значна частина фінансових зобовʼязань групи ULF перебуває в стані дефолту, починаючи з 2017 року. Рішення для цієї ситуації поки що не знайдено, незважаючи на неодноразові спроби узгодження реструктуризації з групою ULF та її кінцевим бенефіціарним власником Бахматюком», – скаржилися кредитори в листі до колишнього премʼєрміністра України Олексія Гончарука в 2019 році.

Іноземні кредитори та UkrLandFarming кілька років вели переговори щодо реструктуризації. Безуспішно. «Кредитори хочуть живих грошей, а Бахматюк прагне домовитися мирно, але при цьому не платити», – каже співрозмовник Forbes з інвестиційного ринку.

Gramercy повідомив у пресрелізі, що вже веде судовий процес проти Бахматюка на Кіпрі. Фонд стверджує, що Бахматюк переклав матеріальні активи UkrLandFarming кіпрської компанії, яку він контролює. 28 січня 2022 року призначено слухання про заморожування активів Бахматюка.

Співрозмовник з інвестиційного ринку розповідає, що кілька років тому Бахматюк продав-передав активи ULF компаніям, повʼязаним з інвесткомпанією SP Advisors, засновником та генеральним директором якої є Нік Піацца. Forbes звʼязався з Піаццою, той повідомив, що очікує на позицію юристів, і пообіцяв надати офіційний коментар 13 грудня. Співрозмовник Forbes із SP Advisors сказав, що такі дії фонду Gramercy – тиск, і він не памʼятає операцій із передачі активів ULF.

Американський позов – це серйозна проблема для Бахматюка?

Цей суд не вплине на становище Бахматюка найближчим часом, вважає інвестбанкір, який попросив не вказувати його імʼя. «Така ситуація – щастя юристів з обох боків. Вони лише кілька років визначатимуть юрисдикцію, а до фіналу може пройти три–пʼять–сім років», – каже банкір.

У керуючого партнера Capital Times Сергія Гончаревича інша думка: позов може завдати серйозного удару та прискорити крах бізнесу Бахматюка. «Це останні зітхання компанії», – каже Гончаревич.

Через фінансовий стан UkrLandFarming кредитори не можуть розраховувати на погашення боргів. За даними закритого аналітичного звіту українського інвестбанку (є в розпорядженні Forbes), останні два роки у ULF негативна EBIDTA. Так 2019 року цей показник був мінус $168 на один гектар, а 2020-го – мінус $146 на гектар.

Гончаревич не виключає, що компанія Бахматюка може повторити долю агрохолдингу «Мрія», який збанкрутував у 2014-му з неоплаченим боргом $1,2 млрд. Тоді комітет із 24 кредиторів узяв управління компанією в свої руки. Антикризова команда скоротила борги до $310 млн, упорядкувала компанію і в 2018 році продала арабському фонду SALIC.

Контекст

Бахматюк збудував один із найбільших агрохолдингів в Україні. У 2014 році його статки – $623 млн. З 2020 року він не потрапляв до списку Forbes.

З жовтня 2019 року Бахматюк живе у Відні. Національне антикорупційне бюро України веде розслідування у справі щодо доведення ВАБ Банку до банкрутства. Правоохоронці вважають, що його обтяжили інсайдерські кредити. Банк отримав від Нацбанку стабкредит $49 млн. Детективи НАБУ звинувачують Бахматюка у виведенні цих грошей та змові з топчиновником Національного банку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні