Категорія
Новини
Дата

Міноборони укладатиме контракти безпосередньо зі світовими виробниками озброєння

1 хв читання

Міноборони запроваджує пряме контрактування зі світовими виробниками озброєння, повідомив заступник міністра оборони Дмитро Кліменков. Пряме контрактування є частиною стратегії відомства щодо розширення міжнародного співробітництва та підвищення боєздатності армії.

Ключові факти

  • Нововведення має забезпечити Україну новими зразками озброєння, що відповідатимуть міжнародним стандартам.
  • «Це новий етап співпраці, який дозволить нам отримувати сучасне озброєння безпосередньо від виробників, що, безумовно, сприятиме швидшій та ефективнішій модернізації ЗСУ», – зазначив Кліменков.

Контекст

З 1 грудня 2023 року в Україні працює нова система закупівель для Збройних сил України, розроблена за принципами НАТО. Раніше всі повноваження щодо закупівель були зосереджені в Департаменті ресурсного забезпечення Міноборони. Нова система закупівель складається з двох рівнів. На першому рівні – Департамент політики закупівель Міноборони, на другому – два новостворених держпідприємства, які безпосередньо займатимуться закупівлями: Агенція закупівель у сфері оборони (ДП «Державний оператор тилу») та Агенція оборонних закупівель. 

За перший квартал 2024-го Агенція оборонних закупівель законтрактувала більше озброєння, ніж за весь попередній рік, повідомила очільниця агенції Марина Безрукова. Всього за 2024-й агенція уклала контрактів на 237 млрд грн. 

Український держбюджет покриває менше третини спроможностей українських виробників – на закупівлю озброєння в держбюджеті цьогоріч передбачено лише $6 млрд із необхідних $20 млрд, розповідав 13 квітня Олександр Камишін, міністр стратегічних галузей промисловості.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні