Категорія
Новини
Дата

Мінʼюст очікує на рішення ВАКС у справі VS Energy не раніше ніж за пів року

Мінʼюст очікує на завершення розгляду Вищим антикорупційним судом справи про конфіскацію активів групи VS Energy не раніше ніж влітку цього року. Про це повідомила в інтервʼю Forbes Ukraine заступниця міністра юстиції Ірина Мудра. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Мудра зазначила, що у справі VS Energy почався процес вивчення доказів. Відповідаючи на питання, чому досі немає рішення ВАКС у цій справі, заступниця міністра юстиції пояснила, що це найбільша справа, яку Мінʼюст подавав до ВАКС. 
  • У цій справі девʼять відповідачів і ще кілька десятків третіх осіб. На кожне засідання приходить близько 45 представників відповідачів та адвокатів. 
  • «Кожен з адвокатів подає десятки клопотань – про відвід судді, закриття провадження, намагаються оскаржити процедуру відбору перекладача, залученого Мін’юстом, та інші маніпуляції, які затягують процес. У нас кожного тижня кілька засідань по цій справі», – розповіла Мудра.
  • Вона зазначила, що декілька місяців взагалі блокувався розгляд справи через численні скарги від адвокатів. 
  • «Зараз почався процес вивчення доказів. Вже є офіційний графік засідань до липня 2024 року. Це перша інстанція. Оптимістичний сценарій – фінальне рішення по справі отримаємо наприкінці літа», – додала Мудра.

Контекст

У липні минулого року Мін’юст направив позов до Вищого антикорупційного суду про конфіскацію активів групи VS Energy. СБУ, ДБР та низка ЗМІ називають власниками компаній підсанкційних росіян: Євгена Гінера; Михайла Воєводіна та Олександра Бабакова (заступника голови Державної думи РФ, у 2014 році голосував за анексію українського Криму, а у 2022-му – за анексію Запорізької та Херсонської областей).

У 2014 році VS Energy змінила офіційних власників, повідомляється на сайті компанії. «Гінер перестав бути акціонером групи у 2014-му, – запевняють у пресслужбі. – Бабаков та Воєводін ніколи не володіли акціями групи VS Energy». Кінцевими бенефіціарами компанії значаться громадяни Євросоюзу: Валтс Вігантс (Латвія), Віліс Дамбінс (Латвія), Артурс Альтбергс (Латвія), Олег Сізерман (Німеччина), Марина Ярославська (Німеччина).

У грудні ДБР оголосило у розшук Гінера, а СБУ розшукує Бабакова. Також Печерський районний суд міста Києва дозволив проводити спеціальне досудове розслідування відносно Бабакова.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні