Категорія
Новини
Дата

Нацкомісія затвердила двоетапне підвищення тарифів на розподіл електроенергії. З червня вони зростуть на 7,5–28,1%

Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) затвердила двоетапне підвищення тарифів на послуги з розподілу електроенергії для обленерго. Рішення ухвалили на засіданні 23 травня, пише «Інтерфакс-Україна».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • НКРЕКП ухвалила рішення про двоетапне підвищення тарифів на послуги з розподілу електроенергії для регіональних операторів системи розподілу (ОСР, обленерго) на періоди з 1 до 30 червня, а потім із 1 липня до 31 грудня цього року.
  • З 1 червня тарифи для регіональних обленерго зростуть на 7,5–28,1% за першим класом напруги і на 6,9–25,5% – за другим.
  • На першому етапі з 1 до 30 червня тарифи збільшаться для 22 ОСР.
  • На другому етапі з 1 липня до 31 грудня тарифи зростуть для 27 ОСР, з урахуванням ще пʼяти обленерго, розташованих у зоні бойових дій. Для цих компаній розцінки на послуги з розподілу електроенергії підвищаться в один етап – на період із 1 липня до 31 грудня.
  • Нацрегулятор утримався від підвищення тарифів з 1 червня для п’яти обленерго, які входять до VS Energy International NV, адже компанія перебуває під санкціями з боку РНБО. Регулятор ухвалить тарифне рішення щодо цих пʼяти ОСР в особі АТ «Житомиробленерго», ПрАТ «Кіровоградобленерго», ПрАТ «Рівнеобленерго», АТ «Чернівціобленерго» та АТ «Херсонобленерго» пізніше, йдеться у повідомленні.
  • З 1 червня найвищі тарифи на послуги з розподілу електроенергії серед регіональних ОСР матиме «Закарпаттяобленерго»: 365,65 грн/МВт·год за першим класом напруги та 1642,93 грн/МВт·год – за другим. Найнижчі – «ДТЕК Київські електромережі»: 142,91 грн/МВт·год і 587,12 грн/МВт·год відповідно.

Контекст

НКРЕКП 21 грудня 2022 року підвищила тарифи на послуги з розподілу електроенергії для регіональних операторів системи розподілу на період із 1 січня до 31 березня 2023 року на 3,2–11,8% за першим класом напруги і на 1,2–8,1% – за другим.

Спочатку Нацкомісія мала намір продовжити поетапний процес підвищення тарифів для ОСР у 2023 році ще на двох наступних етапах: з 1 квітня до 30 червня та з 1 липня до 31 грудня.

30 березня 2023 року регулятор підвищив із 1 квітня тарифи на розподіл електроенергії для шести ОСР, розташованих у зоні бойових дій. Тарифи на розподіл електроенергії для АТ «ДТЕК Донецькі електромережі», АТ «Херсонобленерго», ТОВ «ДТЕК Високовольтні мережі», ТОВ «Луганське енергетичне обʼєднання», ДП «Регіональні електричні мережі» та ПАТ «Запоріжжяобленерго» з 1 до 30 квітня підвищили за першим класом напруги на 8,6–13,7%, за другим – на 5,2–8,7%, за винятком ПАТ «Запоріжжяобленерго», для споживачів якого тариф знизився на 0,3%.

У квітні НКРЕКП продовжила дію тарифів на розподіл електроенергії для всіх ОСР до 31 травня 2023 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні