Валерій Залужний посол /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Не тільки Залужний. Послами України можуть стати ще кілька військових

Ексголовком Валерій Залужний Фото Getty Images

Послами України можуть стати ще кілька військових, а не лише ексголовком Збройних Сил Валерій Залужний. Але є проблеми з їхнім звільненням з військової служби. Про це Forbes Ukraine дізнався від джерел в уряді.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти:

  • Ще 2023-му Україна погодила послом в Угорщині викладача та військовослужбовця-добровольця Федора Шандора. Київ отримав агреман (згоду) Будапешта, але посол досі не почав виконувати обов’язки.
  • Одна із причин затримки – юридична, пояснював Радіо Свобода у січні 2024-го міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Є проблеми зі звільненням з військової служби.
  • Військових складно звільнити зі служби під час воєнного стану. Для цього є лише чотири підстави: обвинувальний вирок, досягнення граничного віку, висновок військово-лікарської комісії про непридатність або сімейні обставини.
  • Шандор – не єдиний приклад. Ще кілька військових ЗСУ могли б отримати посаду посла, зокрема, в країнах Африки, кажуть дотичні до теми співрозмовники Forbes. Але також мають складнощі зі звільненням зі служби через обмежений перелік підстав.
  • МЗС шукає кандидатів на дипломатичні посади у всіх сферах, зокрема у військовій, пояснили Forbes Ukraine у пресслужбі відомства. Люди, які захищали країну зі зброєю, здатні посилити голос України та захищати інтереси держави за кордоном, переконані в міністерстві. «Також вони можуть з власного досвіду доносити до іноземців правду про розв’язану Росією загарбницьку війну», – зазначають у МЗС.

Контекст:

8 лютого президент Володимир Зеленський звільнив Валерія Залужного з посади головкома ЗСУ. Вже за місяць МЗС оголосило, що Залужного погодили на посла у Лондоні та чекають агреману від Британії.

Залужний ще у лютому написав рапорт на звільнення та пройшов ВЛК, яка визнала його непридатним до військової служби, за даними ZN.ua.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні