Категорія
Новини
Дата

Нафта Urals перевищила $90 вперше з 2014 року. Російський сорт третій день поспіль коштує дорожче еталонного Brent

1 хв читання

Вартість нафти Urals 19 січня перевищила $90 за барель уперше з жовтня 2014 року, повідомило цінове агентство Argus. Urals дорожчає слідом за зростанням світових котирувань та підвищенням попиту на російський сорт

Ключові факти

  • Партії Urals по 80 000–100 000 т торгуються у регіоні з премією $0,65 за барель. Переробники виявляють підвищену цікавість до сортів, що дають високий вихід середніх дистилятів, попит на які помітно підвищився, заявляють Argus.
  • Семирічних максимумів Urals досягла наприкінці минулого тижня, піднявшись вище за $86 за барель.
  • Російський сорт вже третій день поспіль коштує дорожче за еталонний Brent в регіоні Середземноморʼя (CIF Augusta). Ціна фʼючерсу на Brent з постачанням у березні зараз торгується близько $88 за барель.

Контекст

У 2021 році доходи бюджету Росії від продажу нафти та газу мають становити $125 млрд, прогнозували аналітики Fitch. Це на $50 млрд більше, ніж роком раніше. Середня ціна Urals минулого року у 1,5 раза перевищила прогнози центробанку РФ, склавши $69 за барель. Ціна зростала завдяки підвищеному попиту на фоні відновлення світової економіки.

Видобування у країнах ОПЕК+ залишається нижчим за встановлений ліміт. За даними Argus, у грудні виробництво зросло лише на 300 000 барелів проти встановленої квоти 400 000 барелів на добу.

Аналітики Goldman Sachs підвищили прогноз вартості Brent на 2022 рік до $96 барелів із попередньої оцінки $81, а на 2023 рік – до $105 через очікуваний дефіцит пропозиції.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні