Категорія
Новини
Дата

Німеччина може переглянути питання надання Україні винищувачів, але проти передачі крилатих ракет

Німеччина переосмислює свою позицію щодо можливих поставок західних винищувачів Україні, повідомив міністр оборони Борис Пісторіус в інтервʼю DW. Водночас він відхилив можливість передачі Києву крилатих ракет.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За словами міністра, уряд Німеччини може переглянути свою позицію щодо можливих поставок сучасних західних винищувачів.
  • «Зараз ми перебуваємо у фазі переосмислення і перевіряємо, що можливо і що ми хочемо і можемо зробити. І думаю, ми визначимося протягом найближчих двох тижнів», – зазначив він.
  • Водночас німецький міністр знову відкинув можливість передачі Києву крилатих ракет Taurus у перспективі. 
  • Відповідаючи на питання про побоювання використання Україною німецької зброї на території РФ, він зазначив, що міжнародне право дозволяє робити це з метою самооборони. 
  • При цьому, за його словами, Берлін, як і Вашингтон, завжди наголошували, що не хотіли б використання своєї зброї для перетину російського кордону. Водночас він «цілком довіряє українським партнерам».
  • Пісторіус також зазначив, що в ході поїздки країнами Індо-Тихоокеанського регіону та переговорів із представниками їхньої влади він наполягає на недоцільності негайного перемирʼя у війні РФ проти України, оскільки це означатиме успіх Росії. 
  • Він наголосив, що саме РФ могла б покласти край цій війні, вивівши всі війська, тому припинення постачання зброї Києву не є вирішенням конфлікту. «Україна – суверенна країна, і вона має вирішити, коли настане час для переговорів чи чогось іще. Це не залежить від нас», – додав він.

Контекст

16 лютого депутати Європарламенту ухвалили резолюцію, в якій закликали серйозно розглянути питання про доставку в Україну винищувачів, гелікоптерів, ракетних комплексів і суттєве збільшення кількості боєприпасів, йдеться в повідомленні відомства.

Радник США з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що США працюватимуть із союзниками в найближчі місяці, щоб визначити, коли будуть доставлені літаки і хто це зробить. Найбільш вірогідним сценарієм на даний момент є те, що США не відправлятимуть F-16 в Україну, а натомість покладатимуться на їхнє постачання з інших країн.

Для поставок американських винищувачів F-16 до України знадобиться декілька місяців, повідомив міністр ВПС США Френк Кендалл, пише CNN.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні