Категорія
Новини
Дата

«Очікуємо, що інші донори виконають свої обіцянки». В МВФ розраховують, що скорочення допомоги Україні від США та решти партнерів не буде

2 хв читання

Міжнародний валютний фонд очікує, що попри поточні затримки з рішеннями у США та ЄС Україна отримає пакет фінансової допомоги від міжнародних партнерів у $122 млрд протягом чотирьох років, частиною якого є чинна програма Фонду на $15,6 млрд. Про це на брифінгу 11 грудня, приисвяченому другому перегляду програми МВФ, заявив голова місії Фонду в Україні Ґевін Ґрей.

Ключові факти

  • «Ризики припинення чи зменшення фінансової допомоги Україні від США та інших донорів є, але вони не обовʼязково стали більшими, ніж влітку під час першого перегляду програми МВФ», – сказав Ґрей.
  • Він додав, що рішення Ради директорів Фонду про другий перегляд програми базувалося на тому, що інші донори завершать внутрішні бюджетні процеси та зрештою виділять кошти Україні.
  • «Звичайно, ми обговоримо з українською владою кроки, щоб вирішити будь-які короткострокові розриви, але перш за все очікується, що донори виконають свої обіцянки», – зазначив Ґрей.
  • За його словами, вчасне та відповідне до планів зовнішнє фінансування України дозволило місцевому уряду виконувати бюджетні зобовʼязання, підтримувати очікуваний рівень витрат і зберегти адекватний рівень міжнародних резервів. Таким чином це підтримало економічну та фінансову стабільність в країні, додав Ґрей.
  • «Це ознака того, що програма працює, це відображає колективні зусилля донорів, – підкреслив він. – Наша думка полягає в тому, що для всіх донорів критично важливо виконати очікування для збереження цього стану справ і надалі».

Контекст

11 грудня Рада директорів Міжнародного валютного фонду погодила другий перегляд програми розширеного фінансування (EFF) для України. Це означає майже $900 млн прямого бюджетного фінансування.

 Чотирирічну програму розширеного фінансування України (The Extended Fund Facility) обсягом $15,6 млрд МВФ затвердив у березні. Програма входить до загального пакета підтримки України міжнародними партнерами на суму $122 млрд. 

Наприкінці 2023 року Україна постала перед ризиком неотримання частини допомоги. Зокрема, політичні суперечки у США гальмують виділення $11 млрд допомоги у 2024-му. Ненадходження американських грошей, які закладені в програму з МВФ, може поставити під сумнів і всю програму з Фондом, зазначали українські посадовці. Поки під питанням і €50 млрд на чотири роки, анонсовані для України Єврокомісією.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні