Категорія
Новини
Дата

«Очікуємо, що інші донори виконають свої обіцянки». В МВФ розраховують, що скорочення допомоги Україні від США та решти партнерів не буде

Міжнародний валютний фонд очікує, що попри поточні затримки з рішеннями у США та ЄС Україна отримає пакет фінансової допомоги від міжнародних партнерів у $122 млрд протягом чотирьох років, частиною якого є чинна програма Фонду на $15,6 млрд. Про це на брифінгу 11 грудня, приисвяченому другому перегляду програми МВФ, заявив голова місії Фонду в Україні Ґевін Ґрей.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Ризики припинення чи зменшення фінансової допомоги Україні від США та інших донорів є, але вони не обовʼязково стали більшими, ніж влітку під час першого перегляду програми МВФ», – сказав Ґрей.
  • Він додав, що рішення Ради директорів Фонду про другий перегляд програми базувалося на тому, що інші донори завершать внутрішні бюджетні процеси та зрештою виділять кошти Україні.
  • «Звичайно, ми обговоримо з українською владою кроки, щоб вирішити будь-які короткострокові розриви, але перш за все очікується, що донори виконають свої обіцянки», – зазначив Ґрей.
  • За його словами, вчасне та відповідне до планів зовнішнє фінансування України дозволило місцевому уряду виконувати бюджетні зобовʼязання, підтримувати очікуваний рівень витрат і зберегти адекватний рівень міжнародних резервів. Таким чином це підтримало економічну та фінансову стабільність в країні, додав Ґрей.
  • «Це ознака того, що програма працює, це відображає колективні зусилля донорів, – підкреслив він. – Наша думка полягає в тому, що для всіх донорів критично важливо виконати очікування для збереження цього стану справ і надалі».

Контекст

11 грудня Рада директорів Міжнародного валютного фонду погодила другий перегляд програми розширеного фінансування (EFF) для України. Це означає майже $900 млн прямого бюджетного фінансування.

 Чотирирічну програму розширеного фінансування України (The Extended Fund Facility) обсягом $15,6 млрд МВФ затвердив у березні. Програма входить до загального пакета підтримки України міжнародними партнерами на суму $122 млрд. 

Наприкінці 2023 року Україна постала перед ризиком неотримання частини допомоги. Зокрема, політичні суперечки у США гальмують виділення $11 млрд допомоги у 2024-му. Ненадходження американських грошей, які закладені в програму з МВФ, може поставити під сумнів і всю програму з Фондом, зазначали українські посадовці. Поки під питанням і €50 млрд на чотири роки, анонсовані для України Єврокомісією.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні