Категорія
Новини
Дата

Окупанти оголосили про розширення зони евакуації у Херсонській області

1 хв читання

Російська окупаційна влада у Херсонській області України вирішила розширити «зону евакуації» від річки Дніпро, аргументуючи це тим, що Україна може готуватися атакувати Каховську ГЕС та затопити регіон, пише Reuters. Нещодавно Головне управління розвідки України повідомило, що окупанти замінували греблю ще у квітні і готують серію терактів на цій території.

Ключові факти

  • Ставленик Кремля в області Володимир Сальдо сказав, що він розширює територію, охоплену так званим наказом про евакуацію цивільних осіб, ще на 15 км, що включають сім населених пунктів.
  • Окупанти аргументують рішення тим, що Україна може застосувати «заборонені методи ведення війни», а також «інформацією про те, що Київ готує масований ракетний удар по Каховській ГЕС».
  • За словами Сальда, «рішення дозволить створити ешелоновану оборону для відбиття українських атак та захисту мирних жителів».
  • Україна заявляє, що неодноразові заяви Росії про те, що Україна готує атаку на дамбу, яка регулює подання води на анексований Кримський півострів та Запорізьку АЕС, були ознакою того, що РФ сама розглядає можливість інсценування атаки та покладання вини за це на Київ.
  • В останні тижні Росія вивозить десятки тисяч цивільних із західного берега Дніпра на тлі українського контрнаступу. За словами Сальда, російська окупаційна влада пропонує цивільним одноразові виплати у розмірі 100 000 рублів ($1628) за виїзд і надає житло в інших регіонах Росії.

Контекст

Окупаційна влада Херсонщини планувала перемістити близько 50 000–60 000 осіб на тлі українського контрнаступу, писало Reuters із посиланням на заяву Сальда. Нещодавно Сальдо повідомив, що ситуація «загострюється», тож приблизно 10 000 людей на день будуть переміщені і «деякі регіони Росії готуються прийняти людей». Російська окупаційна влада теж залишає Херсон, повідомляло Bloomberg.

За даними Reuters, російські сили на Херсонщині за останні кілька тижнів були відкинуті на 20–30 км і ризикують бути затиснутими до берега річки Дніпро.

У Центрі національного спротиву, який створили ССО України, повідомляють про можливі провокації росіян у Херсоні. Голова Офісу президента України Андрій Єрмак також зазначив, що «росіяни намагаються залякати херсонців фейковими розсилками про обстріли міста нашою армією, а також влаштовують пропагандистську показуху з евакуацією».

Спецслужби Великої Британії вважають, що влада Росії серйозно розглядає масштабне відведення військ на Херсонщині, але пошкоджені мости через Дніпро ускладнюють це завдання.

Окупанти ще у квітні замінували Каховську ГЕС і нині проводять роботи з мінування шлюзів та опор: вони передбачають швидке звільнення Україною правобережної частини Херсонської області та готують серію терактів на цій території, повідомляє Головне управління розвідки.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні