Категорія
Новини
Дата

Окупанти викрали з Луганщини 70 000 т зерна нового врожаю – голова ОВА 

Близько 70 000 т зерна нового врожаю російські окупанти вже відібрали у фермерів Луганщини та вивезли, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. У аграріїв не залишається врожаю для реалізації та коштів, щоб розрахуватися з населенням за паї.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами Гайдая, фермери Луганської області навіть за відсутності більшості одиниць техніки, яку росіяни вкрали навесні, липневий врожай зібрали в оптимальні строки.
  • Два найбільших підприємства Луганської області – ТОВ СП «Нібулон» та ПрАТ «Агротон» – майже завершили збирання врожаю. Однак зерно «націоналізувало» кубанське підприємство, наголосив голова ОВА. За оперативними даними, вже вивезено майже 70 000 т зерна нового врожаю.

Контекст

Орієнтовна загальна вартість викрадених РФ зернових та олійних культур в Україні становить понад $613 млн, підрахували в Центрі досліджень продовольства та землекористування KSE Institute. Наразі загальна сума збитків і втрат через війну в сільському господарстві становить $27,6 млрд. Найбільша категорія – це непрямі втрати через морську блокаду українських портів ($11,9 млрд) та зниження виробництва ($9,6 млрд). Серед збитків, які становлять $4,3 млрд, найбільшою категорією є збитки через незібрані озимі культури ($1,4 млрд) та знищена техніка ($926 млн).

За даними ГУР, російські окупанти продовжують незаконно вивозити українське зерно та намагаються відновити роботу морського порту в Маріуполі. Російські суховантажні судна «Матрос Кошка» та «Матрос Пожинич» з викраденою українською сільськогосподарською продукцією (зерно загальною масою 54 000 т) 13 липня планували захід до порту Бейрут (Ліван). Оператор суден – російська компанія «Crane Marine Contractor LLC» (Астрахань).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні