Категорія
Новини
Дата

Порти Одеса, Чорноморськ та Південний готуються до експорту зерна, роботу відновлено

На виконання угоди про експорт українського зерна відновлено роботу в портах Одеса, Чорноморськ та Південний, ідеться у повідомленні Військово-морських сил ЗСУ у Facebook. Про підготовку портів до відправлення зерна також повідомили в Мінінфраструктури.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Вихід і захід суден до морських портів здійснюватиметься шляхом формування каравану, який супроводжуватиме корабель лідирування, заявили у ВМС. Але перед цим свою роботу виконають спеціалісти-гідрографи.
  • Військові та цивільні спеціалісти здійснюють пошук підводних обʼєктів, установлюють спеціальні засоби навігаційного обладнання, які допоможуть безпеці судноплавства. Також тривають гідрографічні промірні роботи – визначення глибини, підхідних каналів та рекомендованих шляхів.
  • «Ми проводимо спільну роботу щодо навігаційно-гідрографічного забезпечення безпеки судноплавства в одному з портів Одещини. Перш за все це роботи, які визначають безпечні шляхи для руху суден, що перевозитимуть українське зерно», – розповів начальник філії державної установи «Одеський район держгідрографії» Ігор Тимчук.
  • Українські військові продовжують виконувати свою роботу незалежно від дій агресора, «зокрема, щоб відновити функціонування судноплавства, щоб уникнути світової продовольчої кризи», наголошують у ВМС ЗСУ.
  • У портах Чорноморськ, Одеса та Південний проводяться підготовчі роботи для забезпечення навантаження та відправлення зерна, повідомили у коментарі «Інтерфакс-Україна» у пресслужбі Мінінфраструктури.

Контекст

22 липня у Стамбулі було підписано угоду про вивезення зерна та іншого продовольства з портів України. Зокрема було підписано дві дзеркальні угоди у тристоронньому форматі. 

Угода передбачає створення у Стамбулі Спільного координаційного центру за участю представників України, Туреччини, ООН та РФ. Він займатиметься загальним наглядом і координацією реалізації домовленостей, реєстрацією суден, що прямують у розблоковані українські порти, затвердженням графіків транзиту та заходу суден у порти.

Наступного дня після підписання угоди російські війська атакували одеський морський торговий порт крилатими ракетами. Дві ракети було збито силами ППО, ще дві влучили в обʼєкти інфраструктури порту. Міністр інфраструктури Олександр Кубраков заявив, що попри обстріл одеського порту Україна готується до запуску експорту зерна.

Очікується, що відновлення експорту українського зерна розпочнеться із порту Чорноморськ, заявили в Мінінфраструктури.

У Стамбулі вже розпочав роботу Спільний координаційний центр, який здійснюватиме моніторинг роботи «зернових коридорів» відповідно до угоди про експорт продовольства з портів України.

25 липня президент Володимир Зеленський підтвердив, що Україна розпочне експорт зерна через Чорне море відповідно до підписаних у Стамбулі домовленостей.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні