Категорія
Новини
Дата

Президенти одинадцяти країн Європи засудили масовані російські обстріли України

Президенти низки європейських країн засудили ракетні удари по українських містах, які здійснює Росія. Вони наголосили, що ці атаки РФ є воєнними злочинами, йдеться у спільній заяві.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Ми, президенти Болгарії, Чехії, Естонії, Угорщини, Латвії, Литви, Чорногорії, Північної Македонії, Польщі, Румунії та Словаччини, засуджуємо масові бомбардування українських міст, нещодавно здійснені Росією, які згідно з міжнародним правом є воєнними злочинами», – йдеться в документі.
  • Президенти нагадують, що воєнні злочини та злочини проти людяності не мають терміну давності та підпадають під юрисдикцію судів усього світу.
  • «Від імені наших держав вимагаємо, щоб Росія негайно припинила напади на цивільні обʼєкти. Ми не припинимо наших зусиль із залучення до суду осіб, винних у сьогоднішніх злочинах», – наголосили лідери держав.
  • Президенти вважають неприйнятними будь-які погрози з боку російських представників застосувати ядерну зброю. 

Контекст

Вчора Росія завдала масованих ракетних та авіаційних ударів по території України із застосованням ударних БПЛА. Про це повідомив головнокомандувач ЗС України Валерій Залужний. Окупанти завдали ударів по українських містах за допомогою 84 крилатих ракет та 24 безпілотних літальних апаратів, з них 13 – іранські дрони-камікадзе Shahed-136. 

Вранці у Києві пролунало декілька вибухів, написав у Telegram мер столиці Віталій Кличко. За останньою інформацією, від ракетних ударів у Києві загинули 5 осіб, 51 людина постраждала, зокрема 42 госпіталізовані до медзакладів міста.  

Президент Володимир Зеленський повідомив, що внаслідок ракетних ударів Росії є загиблі та поранені, він закликав українців залишатися в укриттях. За словами президента, Росія випустила десятки ракет й іранські дрони, в окупантів дві мішені: енергообʼєкти та люди.

Станом на 11:00 пошкоджено 11 важливих інфраструктурних об’єктів у восьми регіонах і місті Києві, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль.

Російські військові дістали вказівку з Кремля готувати масовані ракетні удари по цивільній інфраструктурі України ще 2 та 3 жовтня, повідомляє Головне управління розвідки МО України.

За інформацією ДСНС, внаслідок обстрілів сталось влучання по об’єктах критичної інфраструктури (переважно об’єктах енергопостачання) у восьми областях та Києві, де виникло понад 30 пожеж. Внаслідок терористичної атаки загинуло 11 осіб і травмовано 64. Відсутнє електропостачання у чотирьох областях: Львівській, Полтавській, Сумській і Тернопільській. На решті території України електропостачання порушено частково.

Масовані обстріли окупантів призвели й до проблем із мобільним звʼязком та інтернетом, повідомили в Держспецзвʼязку. Перебої в роботі мереж повʼязані з пошкодженням інфраструктури операторів і підприємств енергетики. 

Країни Європейського Союзу пообіцяли надати додаткову військову підтримку Україні на тлі російських атак, повідомляє Європейська комісія.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні