Категорія
Новини
Дата

Прибуток українських банків впав у пʼять разів за 10 місяців

За 10 місяців 2022 року прибуток українських банків скоротився більш ніж у пʼять разів – до 11 млрд грн, в порівнянні з 58 млрд грн за аналогічний період минулого року. Про це повідомив Опендатабот, посилаючись на дані НБУ.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • З 67 банків в Україні 21 завершив період із загальними збитками у 19 млрд грн. З серпня відсоток збиткових банків скоротився з 38% до 31%.
  • Загальний прибуток банків з «плюсовим» балансом за 10 місяців склав 30 млрд грн. Частка державних банків у загальному прибутку – найбільша. За рік їх відсоток збільшився з 51% до 62,4%. Відповідно, частки банків з іноземним капіталом скоротилися з 31% до 26,1%, а банків із приватним капіталом – з 18% до 11,6% у 2022 році.
  • Першість традиційно утримує ПриватБанк – його прибуток складає більш ніж половину (59%) прибутку усіх банків з додатнім капіталом. За 10 місяців ПриватБанк заробив 17,8 млрд грн. Проте це все ще на 33% менше у порівнянні з відповідним періодом торік. 
  • У половини банків з торішньої «десятки» суттєво погіршилась ситуація. Три з них – Укргазбанк, Альфа-банк, Укрексімбанк – наразі мають великі збитки і замикають рейтинг банків за прибутковістю.
  • Попри загальну негативну тенденцію, деякі банки покращили свої показники у порівнянні з відповідним періодом торік. Прибуток Укрсиббанку за 10 місяців 2022 року більш ніж у два рази вищий за торішні показники: 2,62 млрд грн проти 1,22 млрд грн. Завдяки цьому він піднявся на 10 пунктів та посів друге місце у рейтингу банків. 
  • Сітібанк зміг збільшити свій прибуток на 36% у порівнянні з відповідним періодом торік: 1,9 млрд грн проти 1,4 млрд грн. Це дозволило йому піднятися в рейтингу з 10-ї позиції на 4-ту. 
  • З 16 банків з іноземним капіталом лише 9 вийшли в «плюс» за результатами десяти місяців роботи. Загальний прибуток цієї групи фінустанов становить 7,9 млрд грн. Цікаво, що левова частка – 89% або 7 млрд грн – припадає на третину з них: Укрсиббанк (2,6 млрд грн), Райффайзен (2,5 млрд грн) та Сітібанк (1,9 млрд грн).
  • Загальний прибуток банків з приватним капіталом з додатнім балансом за 10 місяців становив 3,46 млрд грн. Більш ніж третину – 36%, або 1,26 млрд грн – заробив Універсал банк.

Контекст

У травні українські банки вперше з початку війни отримали прибуток в 6,1 млрд грн. За даними НБУ, у квітні був збиток 7,27 млрд грн, а в березні – 10,07 млрд грн. 

За підсумками першого півріччя, із 68 платоспроможних банків 47 були прибутковими й отримали чистий прибуток 10 млрд грн, 21 – збитковим на 14,6 млрд грн.

Від’ємний фінансовий результат першого півріччя визначили значні обсяги сформованих резервів під очікувані збитки через наслідки війни, пояснили в НБУ. Банки сформували резерви на 57,9 млрд грн, із них у березні-червні – на 52,1 млрд грн. 

Реалізація кредитного ризику через війну призвела до збитковості банківського сектору вперше за останні п’ять років.

У 2022 році світові банки досягнуть рекордної за 14 років прибутковості, дохідність капіталу зросте за підсумками року до 11,5–12,5%, йдеться у щорічній доповіді Global Banking Annual Review консалтингової компанії McKinsey. 

Загалом дохід банківської галузі, за оцінкою McKinsey, зросте в 2022 році приблизно на $345 млрд або 5,5% – до $6,5 трлн. В основному, це повʼязано зі зростанням відсоткових ставок, які до цього кілька років залишалися на дуже низькому рівні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні