Категорія
Новини
Дата

Продажі супер'яхт у світі за рік зросли на рекордні 77%. Попит підігріває пандемія

1 хв читання

Продажі супер'яхт у світі за 2021 рік зросли на 77%, досягнувши рекордного значення всю історію спостережень – 887, підрахувала аналітична компанія VesselsValue. Серед факторів зростання – пандемія коронавірусу, пише Bloomberg.

Ключові факти

  • Підвищений попит на яхти викликаний зростанням капіталів, низькими відсотковими ставками і зростаючою потребою найбагатших людей усамітнитися через пандемію, йдеться в огляді.
  • Обсяг вторинного ринку суперʼяхт скорочується, і це веде до подальшого зростання цін. Ситуація також підігрівається перебоями у поставках та нестачею робочої сили. Будівництво одного судна займає роки, а охочі отримати яхту негайно вже виснажили вторинний ринок, зазначає Bloomberg.
  • Продажі суперʼяхт щомісяця 2021 року були значно вищими за середні значення у 2017–2019 роках. Тенденція може продовжитися і нинішнього року.
  • Зазвичай яхти не вважаються вигідною інвестицією, але пандемія змінила ситуацію, сказав керівник відділу суперʼяхт Vessels Value Сем Такер. Минулого року вони подорожчали на 5–8%.

Контекст

У 2021 році вартість яхти в середньому становила €15,6 млн, водночас рік тому вона була лише €10,5 млн, свідчать дані The Superyacht Agency.

Серед найдорожчих яхт, проданих у 2021 році, вирізняються 126-метрова Octopus співзасновника Microsoft Джоді Аллена (€235 млн), 86-метрова Man of Steel американського режисера Стівена Спілберга (€131 млн) та 145-метрова Solaris, яку придбав на початку року російський мільярдер Роман Абрамович за €250–300 млн.

Від початку пандемії активи десяти найбагатших людей світу зросли з $700 млрд до $1,5 трлн, свідчать дані обʼєднання благодійних організацій Oxfam.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні