Категорія
Новини
Дата

Рада з фінансової стабільності G20 закликала посилити правила регулювання криптовалют для захисту клієнтів

2 хв читання

Криптовалютні компанії мають дотримуватися узгодженних глобальних правил регулювання криптовалют, щоб захистити вкладників і запобігти діям, які були вчинені такими компаніями, як FTX та Celsius. Про це йдеться у заяві Ради з фінансової стабільності G20 (Financial Stability Board) 17 липня, пише Reuters.

Ключові факти

  • Регулятор закликав до посилення правил для захисту активів клієнтів криптомайданчиків та недопущення конфлікту інтересів після того, як останнім часом багато криптокомпаній стали учасниками судових процесів.
  • FSB опублікувала остаточні рекомендації G20 щодо нагляду за компаніями, які торгують криптоактивами, такими як біткойн. 
  • Наглядовий орган також переглянув свої чинні рекомендації щодо стейблкоїнів у світлі краху TerraUSD/Luna.
  • У документі наголошується, що події 2022 року продемонстрували внутрішню волатильність і структурну вразливість криптоактивів та повʼязаних із ними гравців.
  • «Учасникам крипторинку слід припинити працювати за межами нормативних кордонів або з порушенням чинних правил», – заявив генеральний секретар FSB Джон Шіндлер.
  • За його словами, гравці ринку більше не зможуть говорити про відсутність прозорості регулювання, оскільки запропоновані FSB обмеження запроваджують чіткі стандарти, які повинні застосовуватися усіма учасниками ринку.

Financial Stability Board

FSB створений у 1999 році за ініціативою міністрів фінансів і керуючих центробанками країн G7 під назвою Форум фінансової стабільності. У 2009 році на саміті G20 його перейменували на Раду з фінансової стабільності з одночасним розширенням складу та повноважень.

До складу FSB входять понад 20 держав і юрисдикцій, включаючи країни G20, а також найбільші фінансові інститути, такі як МВФ та Світовий банк.

FSB координує діяльність державних фінансових органів і міжнародних стандартів, які розробляють нормативні, наглядові та інші правила фінансового сектора.

Одна із цілей FSB – зміцнення фінансової системи та підвищення стабільності міжнародних фінансових ринків.

Контекст

Саме з крахом TerraUSD і Luna у серпні 2022 року почалася криза на ринку криптовалют. Після падіння стейблкоїна та його парної криптовалюти у травні стався обвал біткоїна. Паніка перекинулася на найпопулярніший у світі стейблкоїн Tether, який займає понад третину ринку.

У листопаді криптобіржа FTX подала заяву про захист від банкрутства, заявивши, що не може повністю виплатити клієнтам. Засновник FTX Сем Бенкман-Фрід не визнав себе винним спершу за вісьмома пунктами звинувачення, а потім і за новими кримінальними звинуваченнями у США, які включають змову з метою порушення законів про фінансування виборчих кампаній і підкуп китайської влади. Він звільнений під заставу $250 млн

Судове засідання у кримінальній справі призначено на жовтень, хоча адвокати Бенкмана-Фріда вказали, що можуть просити про відстрочку.

Троє колишніх колег Бенкмана-Фріда – Керолайн Еллісон, Гері Ван і Нішад Сінгх – уже визнали себе винними за звинуваченнями й погодилися співпрацювати з прокуратурою.

У 2022 році Celsius розпочала чергу гучних крахів на крипторинку. Згідно з судовими документами, її банкрутство у липні минулого року призвело до замороження $4,2 млрд 600 000 американців.

Генпрокурорка Нью-Йорка порушила справу проти засновника Celsius Алекса Машинського за «використання неправдивих і оманливих даних заради того, щоб переконати клієнтів вкласти мільярди доларів у цифрові активи». 

Celsius обіцяла приголомшливі відсотки на вклади, близько 20%, пропонуючи людям фантазійну версію реальних банків. У різних соцмережах Машинський просував наратив «Банки вам не друзі» та переконував тих, хто й не цікавився криптою, вийти на цей ринок. Як йдеться в позові, «Машинський просував Celsius як безпечну альтернативу банкам, а сам приховував той факт, що компанія використовувала ризиковані інвестиційні стратегії».

Крах FTX і Celsius посилив твердження фінансових регуляторів та урядів країн, що ринок криптовалют є нестійким і ризикованим. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні