Категорія
Новини
Дата

Рада з фінансової стабільності G20 закликала посилити правила регулювання криптовалют для захисту клієнтів

Криптовалютні компанії мають дотримуватися узгодженних глобальних правил регулювання криптовалют, щоб захистити вкладників і запобігти діям, які були вчинені такими компаніями, як FTX та Celsius. Про це йдеться у заяві Ради з фінансової стабільності G20 (Financial Stability Board) 17 липня, пише Reuters.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Регулятор закликав до посилення правил для захисту активів клієнтів криптомайданчиків та недопущення конфлікту інтересів після того, як останнім часом багато криптокомпаній стали учасниками судових процесів.
  • FSB опублікувала остаточні рекомендації G20 щодо нагляду за компаніями, які торгують криптоактивами, такими як біткойн. 
  • Наглядовий орган також переглянув свої чинні рекомендації щодо стейблкоїнів у світлі краху TerraUSD/Luna.
  • У документі наголошується, що події 2022 року продемонстрували внутрішню волатильність і структурну вразливість криптоактивів та повʼязаних із ними гравців.
  • «Учасникам крипторинку слід припинити працювати за межами нормативних кордонів або з порушенням чинних правил», – заявив генеральний секретар FSB Джон Шіндлер.
  • За його словами, гравці ринку більше не зможуть говорити про відсутність прозорості регулювання, оскільки запропоновані FSB обмеження запроваджують чіткі стандарти, які повинні застосовуватися усіма учасниками ринку.

Financial Stability Board

FSB створений у 1999 році за ініціативою міністрів фінансів і керуючих центробанками країн G7 під назвою Форум фінансової стабільності. У 2009 році на саміті G20 його перейменували на Раду з фінансової стабільності з одночасним розширенням складу та повноважень.

До складу FSB входять понад 20 держав і юрисдикцій, включаючи країни G20, а також найбільші фінансові інститути, такі як МВФ та Світовий банк.

FSB координує діяльність державних фінансових органів і міжнародних стандартів, які розробляють нормативні, наглядові та інші правила фінансового сектора.

Одна із цілей FSB – зміцнення фінансової системи та підвищення стабільності міжнародних фінансових ринків.

Контекст

Саме з крахом TerraUSD і Luna у серпні 2022 року почалася криза на ринку криптовалют. Після падіння стейблкоїна та його парної криптовалюти у травні стався обвал біткоїна. Паніка перекинулася на найпопулярніший у світі стейблкоїн Tether, який займає понад третину ринку.

У листопаді криптобіржа FTX подала заяву про захист від банкрутства, заявивши, що не може повністю виплатити клієнтам. Засновник FTX Сем Бенкман-Фрід не визнав себе винним спершу за вісьмома пунктами звинувачення, а потім і за новими кримінальними звинуваченнями у США, які включають змову з метою порушення законів про фінансування виборчих кампаній і підкуп китайської влади. Він звільнений під заставу $250 млн

Судове засідання у кримінальній справі призначено на жовтень, хоча адвокати Бенкмана-Фріда вказали, що можуть просити про відстрочку.

Троє колишніх колег Бенкмана-Фріда – Керолайн Еллісон, Гері Ван і Нішад Сінгх – уже визнали себе винними за звинуваченнями й погодилися співпрацювати з прокуратурою.

У 2022 році Celsius розпочала чергу гучних крахів на крипторинку. Згідно з судовими документами, її банкрутство у липні минулого року призвело до замороження $4,2 млрд 600 000 американців.

Генпрокурорка Нью-Йорка порушила справу проти засновника Celsius Алекса Машинського за «використання неправдивих і оманливих даних заради того, щоб переконати клієнтів вкласти мільярди доларів у цифрові активи». 

Celsius обіцяла приголомшливі відсотки на вклади, близько 20%, пропонуючи людям фантазійну версію реальних банків. У різних соцмережах Машинський просував наратив «Банки вам не друзі» та переконував тих, хто й не цікавився криптою, вийти на цей ринок. Як йдеться в позові, «Машинський просував Celsius як безпечну альтернативу банкам, а сам приховував той факт, що компанія використовувала ризиковані інвестиційні стратегії».

Крах FTX і Celsius посилив твердження фінансових регуляторів та урядів країн, що ринок криптовалют є нестійким і ризикованим. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні