Категорія
Новини
Дата

Реальні доходи українців до кінця року скоротяться на 27% – НБУ

Загалом номінальні зарплати українців у 2022 році скоротяться на 12%, а в реальному вимірі – на 27%. Про це йдеться в інфляційному звіті Національного банку.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За різними опитуваннями, падіння зарплат у приватному секторі в травні становило від 25% до 50% порівняно з довоєнним часом, зазначають в НБУ. 
  • За прогнозами Нацбанку, надалі з відновленням економіки, пожвавленням попиту на робочу силу номінальні зарплати швидко зростатимуть і перевищать довоєнний рівень вже у 2023 році. 
  • Водночас з урахуванням інфляційних процесів реальні зарплати наприкінці 2024 року будуть усе ще нижчими за довоєнний рівень.

Контекст

За даними соціологічної групи «Рейтинг», у липні на 4% зросла кількість українців, які втратили роботу. Якщо у червні безробітними себе називали 35% опитаних, то у липні цей показник зріс до 39%. Половина працюючих зазнали зниження зарплати від 10% і більше відсотків. У 43% зарплата не змінилась, в 9% – зросла.

Найбільше тих, хто відчув зниження доходів, серед тих, хто працює зараз віддалено або частково і підприємців. Тоді як серед державних службовців відносна більшість зберегла попередню зарплатню.

Відносна більшість (57%) готова продовжувати працювати навіть у разі зменшення заробітної плати, 40% – займають більш активну позицію (шукатимуть нову роботу). Останніх більше серед молоді, тих, хто працює в приватному секторі або сам на себе. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні