Роман Абрамович /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Роман Абрамович програв суд щодо зняття санкцій ЄС

1 хв читання

Роман Абрамович Фото Getty Images

Російський мільярдер Роман Абрамович програв судовий процес щодо скасування санкцій, введених проти нього Європейським Союзом після вторгнення Росії до України, пише Reuters. ЄС залишив обмеження в силі.

Ключові факти

  • Суд, який також відхилив вимоги Абрамовича щодо компенсації, відзначив його роль у російській сталеливарній компанії Evraz та той факт, що сталь є основним джерелом доходів російського уряду.
  • «Генеральний суд відхиляє позов, поданий паном Абрамовичем, тим самим підтверджуючи вжиті проти нього обмежувальні заходи», – йдеться в ухвалі суду ЄС.
  • Суд повідомив, що ЄС не помилився у своїй оцінці, вирішивши включити, а потім зберегти у санкційних списках Абрамовича, «враховуючи його роль у групі Evraz і, зокрема, в її материнській компанії».

Контекст

Після вторгнення РФ до України у лютому 2022 року ЄС ввів санкції проти російських чиновників та безлічі російських бізнесменів, одночасно заморозивши російські активи на сотні мільярдів доларів.

Обмеження щодо Абрамовича ЄС запровадив 15 березня у рамках четвертого пакета санкцій ЄС проти РФ. Своє рішення Брюссель обґрунтував тим, що Абрамович – «російський олігарх, який має давні та тісні звʼязки з Володимиром Путіним», що «допомогло бізнесмену зберегти свої статки». Крім того, оподаткування бізнесу мільярдера є «істотним джерелом надходжень» до російського бюджету. Абрамович подав судовий позов проти санкцій ЄС.

Абрамович також потрапив під санкції Великої Британії. Його звинуватили в причетності до дестабілізації України, підриву та загрози територіальній цілісності країни.  

У жовтні 2022 року Україна запровадила санкції проти 256 російських бізнесменів. Абрамович був єдиним, на кого санкції накладено з умовою – вони почнуть діяти після завершення процедури обміну полоненими і тілами загиблих між Україною та РФ.

Бізнесмен, який також має ізраїльське громадянство і є колишнім власником клубу «Челсі», став одним із найвпливовіших бізнесменів у світі. Forbes оцінює його статки в $9,2 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні