Категорія
Новини
Дата

Росія накопичила $80 млрд в офшорах за рік санкцій – Bloomberg

Росія змогла зберегти за кордоном близько третини ймовірних доходів у розмірі $227 млрд, отриманих минулого року від експорту товарів, пише Bloomberg. За оцінкою агентства, близько $80 млрд розкидані в готівці, нерухомості та інвестиціях у філії за кордоном. 

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Ці гроші є тіньовими резервами, побічним продуктом рекордного позитивного сальдо рахунку поточних операцій (приблизно різниця між експортом та імпортом), який допоміг підтримати фінанси Кремля після його нападу на Україну в лютому 2022 року.
  • «Через те, що Європа зволікала з націлюванням на російський енергетичний сектор, Кремль зміг накопичити один із найбільших профіцитів щодо поточних операцій у своїй історії», – сказала Марія Шагіна, економіст британського Міжнародного інституту стратегічних досліджень.
  • За словами експертки, це де-факто звело нанівець наслідки заморожування активів центрального банку в березні 2022 року, оскільки Росія могла відшкодувати те, що вона втратила.
Росія накопичила $80 млрд в офшорах за рік санкцій – Bloomberg /Фото 1

Інфографіка: Bloomberg

  • Будь-які нові доходи, що накопичуються за кордоном, можуть зробити їх привабливою мішенню для противників Росії, особливо якщо фонди контролюються державою. 
  • Нагромадивши минулого року міжнародні активи, Росія додала близько 5% валового внутрішнього продукту. Це близько до середнього показника за 2009–2013 роки, ще один період підвищених цін на нафту та обмежених валютних інтервенцій з боку центрального банку.
  • Доля російських коштів за кордоном перебуває у центрі дедалі більшої уваги, оскільки прихильники України, такі як Канада та Німеччина, висувають ідею використання мільярдів заморожених російських активів для компенсації країні та допомоги у її відновленні.
  • У звʼязку з нижчими цінами на сировинні товари і новими обмеженнями на експорт нафти, що недавно набули чинності, профіцит рахунку поточних операцій різко скоротився. Банк Росії прогнозує його на рівні $66 млрд цього року, до $48 млрд у 2024 році та $41 млрд у 2025 році.
  • Навіть якщо іноземні уряди зможуть визначити власників нових російських фондів за кордоном і повʼязати їх з державою, загальна сума, найімовірніше, буде меншою за офіційні оцінки.

Контекст

Рік тому ЄС створив робочу групу з «заморожування та арешту» для покращення координації між державами-членами, які, як і раніше, відповідають за дотримання санкцій ЄС.

Країни «Великої сімки» нещодавно оголосили про новий механізм посилення правозастосування та покращення обміну інформацією між союзниками. ЄС також представив кілька інструментів у своїх недавніх пакетах, щоб переслідувати тих, хто допомагає Росії, але переважно ухилявся від їхнього використання, принаймні, публічно. Раніше Єврокомісія запропонувала перевести активи у фонд, де ними можна було б керувати задля отримання прибутку. Нині держави – члени ЄС мають законні повноваження тимчасово використати активи російського Центрального банку на суму не менше €33,8 млрд для оплати відновлення України.

Раніше 27 країн Євросоюзу повідомили про замороження близько €20,3 млрд ($22 млрд) російських активів, які перебувають під санкціями, при цьому Італія, Ірландія, Франція, Іспанія, Німеччина, Бельгія, Люксембург та Австрія повідомили про замороження більш ніж €1 млрд кожна. Згідно з документом виконавчої Європейської комісії, майже кожна країна ЄС заморозила активів на мільйони доларів. Греція та Мальта заморозили найменше російських активів – €212 000 та €147 000 відповідно.

Водночас уряд Швейцарії заявив, що конфіскація заморожених російських активів і надання їх для відновлення України суперечитиме конституції. Проти цього кроку також виступають банки країни.

3 січня премʼєрміністр Денис Шмигаль під час засідання уряду повідомив, що збитки, завдані Україні внаслідок війни, перевищують $700 млрд.

У лютому видання Delfi писало, що Євросоюз не зміг виявити активи Центрального Банку РФ у розмірі €300 млрд. Як стало відомо Delfi з джерел у Брюсселі та Києві, обсяг резервів ЦБ РФ, знайдених у країнах ЄС, значно нижчий від суми в €300 млрд, яку озвучили невдовзі після початку вторгнення Росії в Україну 24 лютого минулого року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні