Категорія
Новини
Дата

Росія збільшує виплати військовим та соцдопомогу. Це не компенсує загальне зубожіння країни і падіння доходів – Bloomberg

Не шкодуючи коштів на армію, президент РФ Володимир Путін для забезпечення лояльності збільшує виплати найбіднішій частині росіян, які тривалий час становили ядро його електорату. Солдати, що воюють в Україні, також отримують одноразову виплату в розмірі, що перевищує середній річний прожитковий мінімум у Росії, пише Bloomberg.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За даними агентства, збільшення соціальної допомоги підвищило доходи найбіднішого населення більш ніж удвічі порівняно з рівнем інфляції. Зараз Росія виділяє близько двох третин свого бюджету на оборону, безпеку та соціальні програми.
  • Цей підхід допоміг скоротити кількість людей, рівень життя яких нижче офіційного прожиткового мінімуму, що визначається як дохід нижче приблизно $186 на місяць, згідно з останніми статистичними даними за третій квартал. Ця щедрість є частиною більшого, ніж очікувалося, фінансового стимулювання, яке мало вирішальне значення для підтримки економіки, що зараз перебуває на шляху до скорочення в наступні роки вперше за майже три десятиліття.
  • У другій половині минулого року Росія витратила трохи більше 1 трлн рублів ($15 млрд ) на допомогу сімʼям із дітьми та ще близько 400 млрд рублів на пенсії, уряд очікує на подвоєння в 2023 році. За додатковими оцінками Bloomberg Economics, витрати на військовослужбовців, включно з добровольцями та мобілізованими, можуть становити близько 1,1 трлн рублів на рік.
  • Це полегшення навряд чи компенсує загальне зубожіння Росії майже рік після вторгнення. За даними державного опитування громадської думки, більше третини населення стали більше економити на їжі, при цьому реальні доходи населення падають три квартали поспіль.
  • За словами експертів, наслідки війни настільки спустошили середній клас, що тепер він не перевищує 10% населення. Сотні тисяч, які мали кошти для виїзду з Росії, втікали двома хвилями, часто залишаючи майно та роботу.
  • Крім забезпечення лояльності найбільш знедолених росіян, які тривалий час становили ядро путінського електорату, уряд створює стимули для людей, які йдуть до армії. Наприкінці грудня Путін розпорядився виплатити 5 млн рублів сімʼям загиблих в Україні солдатів, а ветерани, які отримали каліцтво чи травму, отримають по 3 млн рублів.

Контекст

Економісти Банку Росії вважають, що наказ Путіна про мобілізацію підірвав довіру споживачів та ділову активність і, ймовірно, чинитиме тиск на економіку протягом кількох місяців. Витрати на мобілізацію Росії та вплив західних санкцій можуть призвести до провалу в прогнозах уряду щодо бюджету та виснаження резервів Москви до найнижчого рівня за останні роки.

Нещодавно Центральний банк Росії зафіксував дефіцит іноземної валюти, оскільки призов до армії спровокував зняття коштів із депозитів у доларах та євро, а також сплеск купівлі валюти на місцевій біржі.

Російська економіка страждає через брак робочої сили у звʼязку з мобілізацією, цілі галузі опинилися в складному становищі. Наступного року російська економіка скоротиться на 2,5% на додачу до 3% спаду в 2022 році за стабільно високої інфляції.

Проте одразу після вторгнення в Україну економіка Росії не впала, а економічний біль для багатьох росіян все ще обмежений. Водночас наслідки найбільш скоординованих і найглибших економічних санкцій у сучасній історії вже очевидні, і найгірше може бути ще попереду – війна та санкції можуть відкинути російську економіку в минуле, виробництво деградуватиме.

Росія стане неспроможною державою або розпадеться протягом 10 років, вважає майже половина провідних експертів із зовнішньої політики, йдеться в новому дослідженні Atlantic Council.

Дефіцит федерального бюджету Росії збільшився до рекордного рівня в грудні через падіння доходів на тлі обмежень на експорт нафти та зростання витрат на вторгнення в Україну. Дефіцит бюджету досяг рекордних 3,9 трлн рублів ($56 млрд) минулого місяця, згідно з розрахунками агентства, заснованими на попередніх урядових даних. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні