Категорія
Новини
Дата

Росіяни скуповують нерухомість за кордоном. Найбільше – в ОАЕ, Греції та Туреччині

Попит на нерухомість в Обʼєднаних Арабських Еміратах зріс у півтора раза за рік, серед росіян ця країна є найпопулярнішою для придбання нерухомості за кордоном, пише «Коммерсантъ» із посиланням на дані брокера Tranio. Друге місце розділили Греція і Туреччина, на третьому – Іспанія. 

Ключові факти

  • Однією з ключових цілей купівлі нерухомості є набуття статусу резидента. Всі із вказаних країн пропонують або тривалу посвідку на постійне проживання, або громадянство. В Обʼєднаних Арабських Еміратах росіянам видають документ одразу на 10 років.
  • Експерти не прогнозують, що попит на таку нерухомість впаде найближчим часом.
  • Наразі на найпопулярніші напрями – Кіпр, Туреччина, ОАЕ – припадає близько 70% угод.
  • В ОАЕ росіяни на нерухомість витрачають у середньому €250 000, у Європі – близько €300 000, у Туреччині – €160 000.
  • Минулого року росіяни били всі рекорди з купівлі нерухомості в Туреччині, але в 2023-му попит на турецьку нерухомість обрушився одразу на 50%, проте він досі вищий за показники дворічної давнини. 
  • Зростає попит і на нерухомість у Європі, незважаючи на закрите небо та складнощі з переказами. У середньому €300 000 росіяни витрачають на купівлю активів Іспанії, які надають право отримати посвідку на проживання на три роки.
  • Водночас в ОАЕ вартість житлової нерухомості збільшилася на 12% і становить приблизно $430 за квадратний метр.
  • Серед найпопулярніших напрямків для купівлі нерухомості у росіян також опинилися Грузія, Італія та Франція. Також швидко зростає попит на азіатські напрями: на 75% збільшилися показники Індонезії, і більш ніж удвічі зріс інтерес до житла в Таїланді.

Контекст

Росіяни становили найбільшу частку закордонних покупців нерухомості у Дубаї минулого року, свідчать дані брокерської компанії Betterhomes. Інтерес росіян до житла у Дубаї різко зріс після початку війни в Україні, оскільки РФ зіткнулася з іще жорсткішими санкціями, це допомогло підвищити вартість та кількість продажів квадратних метрів до рекордного рівня.

У період із січня по червень до Таїланду прибуло 791 574 громадянина Росії, що більш як на 1000% перевищує показник за аналогічний період минулого року. Торік половину з проданих у Таїланді вілл скупили росіяни.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні