Категорія
Новини
Дата

SpaceX звинуватили в незаконному звільненні працівників за критику Ілона Маска

Агентство з праці США звинуватило компанію Ілона Маска SpaceX у незаконному звільненні восьми працівників за лист керівництву компанії, в якому співробітники назвали Маска «відволікаючим фактором і ганебним явищем», пише Reuters.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • SpaceX порушила права працівників згідно з федеральним трудовим законодавством щодо об’єднання та захисту кращих умов праці, стверджується у заяві, яку подав регіональний чиновник Національної ради з трудових відносин (NLRB).
  • У листі працівники писали про серію твітів Маска, які він зробив у 2020 році. Вони стверджують, що багато з них нібито мали сексуальний характер. 
  • За словами працівників, заяви Маска суперечать політиці компанії щодо різноманітності та неналежної поведінки на робочому місці, тому закликали SpaceX засудити їх. 
  • Компанію також звинувачують у тому, що вона «зневажливо» ставилася до авторів листа і погрожувала звільнити.
  • «У SpaceX присутня токсична культура, в якій допускаються домагання, особливо щодо жінок. Ми написали відкритого листа керівництву не зі злого умислу, а тому, що дбали про місію і людей, які нас оточують», – сказала одна зі звільнених співробітниць Дебора Лоуренс.
  • Справу розгляне адміністративний суддя, рішення якого можна буде оскаржити у федеральному апеляційному суді. Слухання призначили на 5 березня. 

Контекст

У листопаді 2022 року Ілон Маск, який називав себе «абсолютистом свободи слова», звільнив кількох інженерів компанії Twitter (зараз X), які публічно критикували його у соціальній мережі.

В одному випадку Маск публічно звільнив співробітника прямо у коментарях до його твітів. В іншому випадку колишній співробітник сказав, що його звільнили після того, як він відкрито розкритикував нового власника соцмережі. Лише за два тижні перебування на чолі Twitter Маск звільнив приблизно половину співробітників та більшу частину керівників

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні