Категорія
Новини
Дата

Справа на 5,8 млрд грн. БЕБ змінило підозру Коломойському

2 хв читання

Детективи Бюро економічної безпеки повідомили про зміну раніше оголошеної підозри Ігорю Коломойському, інформує пресслужба бюро. Згідно з повідомленням, йдеться про незаконні дії з банківськими документами під час фактичного невнесення Коломойським 5,8 млрд грн в касу ПриватБанку, а також заволодіння понад 5,3 млрд грн, які надалі були легалізовані.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • У тексті нового документа зазначається, що частина нібито безпідставно зарахованих на особисті рахунки Коломойського грошей була сформована за рахунок кредитних коштів підконтрольного банку. Йдеться про понад 2 млрд грн.
  • Також детективи заявили про доведення факту організації заволодіння Коломойським понад 3,3 млрд грн «Укрнафта» та учасників договорів про спільну інвестиційну діяльність. 
  • За версією слідства, що підозрюваний начебто організував заволодіння коштами акціонерного товариства шляхом укладання фіктивних договорів щодо робіт, які фактично не виконувались. 
  • Надалі отримані 5,3 млрд грн Коломойський легалізував, стверджують слідчі.
  • Таким чином Коломойському оголошено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених 4 статтями Кримінального кодексу: ч. 3 ст. 27 (організатор), ч. 3 ст. 28 (вчинення злочину організованою групою), ч. 2 ст. 366 (службове підроблення), ч. 2 ст. 200 (Незаконні дії з документами ), ч. 3 ст. 209 (Легалізація (відмивання) майна), ч. 5 ст. 191 (заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем).
  • Досудове розслідування триває. 
  • Наразі готується відкриття матеріалів кримінального провадження стороні захисту.

Контекст

2 вересня 2023-го Коломойський отримав підозру від СБУ та БЕБ. Справа стосується одного з епізодів виведення коштів з ПриватБанку. Слідство заявляє, що в 2013–2014 роках Коломойський нібито незаконно заволодів 5,8 млрд грн ПриватБанку шляхом фіктивного внесення готівки до каси. Коментуючи підозру, Коломойський зазначив, що такий касовий розрив неможливо було би приховати від НБУ.

За версією слідства, щоб легалізувати віртуальні активи, Коломойський розплачувався ними у своїй підприємницькій діяльності. Зокрема, віддавав їх як позики та розраховувався ними за кредити підконтрольних йому підприємств, виводив їх за кордон, переводив у готівку і знімав у відділеннях банку.

Тоді ж Шевченківський районний суд обрав запобіжний захід Коломойському у вигляді тримання під вартою терміном на 60 днів (до 31 жовтня включно) з можливістю внесення застави у розмірі 509 млн грн. Пізніше суд збільшив розмір застави до 3,8 млрд грн

7 вересня минулого року детективи НАБУ, за погодженням керівника САП, повідомили Коломойському та п’ятьом членам організованої ним групи про підозру у заволодінні коштами ПриватБанку на суму понад 9,2 млрд грн

Сам Коломойський вважає необґрунтованою підозру СБУ в заволодінні 5,8 млрд грн ПриватБанку, яку йому інкримінує слідство. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд