Категорія
Новини
Дата

США можуть схвалити відправку 30 танків Abrams в Україну вже сьогодні – Reuters

Сполучені Штати готові розпочати процес, який зрештою прискорить відправку в Україну десятків бойових танків M1 Abrams, повідомили Reuters два американські чиновники.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Чиновники на умовах анонімності заявили, що оголошення може бути зроблене вже у середу. Третє джерело, знайоме з цим питанням, сказало, що в найближчі місяці США можуть поставити близько 30 танків Abrams.
  • Обидва чиновники заявили, що танки, швидше за все, будуть закуплені через фонд, відомий як «Ініціатива сприяння безпеці України» (USAI), який дає змогу адміністрації президента Джо Байдена отримувати зброю від промисловості, а не наявних запасів зброї в США.
  • Один із чиновників сказав, що, можливо, адміністрація Байдена могла б використати процес USAI, щоб купити Abrams у союзників, які мають відремонтувати їх, а потім надати Україні.
  • Процес може зайняти місяці та навіть роки.
  • Раніше офіційні особи США заявили, що Abrams складно обслуговувати, важко навчати українців роботі з ними, і ці танки працюють на реактивному паливі, що робить їх поганим вибором для цієї фази війни.
  • У вівторок Пентагон відмовився повідомити, чи поставить Вашингтон танки Україні, але знову заявив про проблеми, які створює Abrams. «M1 (Abrams) – це складна система озброєння, яку складно обслуговувати… це було вірно вчора, це вірно сьогодні й буде вірно в майбутньому», – заявив офіційний представник Пентагону, бригадний генерал Пет Райдер. За його словами, США продовжують вести переговори з Україною та союзниками щодо середньострокових і довгострокових оборонних потреб України.

Контекст

Сполученим Штатам та їхнім союзникам не вдалося під час переговорів у Німеччині минулого тижня переконати Берлін надати свої бойові танки «Леопард» Україні, що є ключовою вимогою Києва.

Україна заявляє, що західні бойові танки з важкою бронею забезпечать її військам велику мобільність і захист перед новим російським наступом, який Київ очікує найближчим часом. Вони також могли б допомогти Україні повернути собі частину територій, які захопила Росія.

Вчора The Wall Street Journal із посиланням на офіційних осіб США писала, що адміністрація президента США Джо Байдена схиляється до відправки значної кількості танків Abrams M1 в Україну, і оголошення про постачання може бути зроблене цього тижня. Це оголошення стане частиною ширшої дипломатичної домовленості з Німеччиною, згідно з якою Берлін погодиться відправити свої танки Leopard 2, а також схвалить постачання більшої кількості танків німецького виробництва Польщею та іншими країнами.

Раніше президент України Володимир Зеленський розкритикував заяву Шольца щодо умов надання німецьких Leopard Україні. Шольц заявив, що умовою надання танків Україні є передача американських танків Abrams.

20 січня союзники домовилися передати Україні озброєння за підсумками восьмої зустрічі контактної групи з питань оборони України на авіабазі «Рамштайн», а також підтвердили готовність до подальших дій, заявив міністр оборони США Ллойд Остін. Водночас Німеччина поки не прийняла рішення про передачу Україні танків Leopard

Канцлер Німеччини Олаф Шольц обговорює з союзниками відправку бойових танків Leopard 2 в Україну, і рішення може бути прийняте найближчими днями. Польща офіційно запросила у Німеччини дозвіл на постачання бойових танків Leopard 2 в Україну.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні