Категорія
Новини
Дата

США надають Україні зброю, яка передбачає підготовку до ближнього бою – WP

США направляють Україні нову зброю та техніку, які дадуть змогу ЗСУ краще підготуватися до бойових дій із російськими військами на ближчих дистанціях. Рішення може сигналізувати про те, що Київ та його союзники бачать можливість повернути втрачені позиції після кількох тижнів артилерійських дуелей уздовж лінії фронту, пише The Washington Post.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Новий пакет допомоги є першим кроком до усунення нестачі озброєння, які знадобляться українським силам для контратаки, особливо через заміновані райони на підході до російських позицій. Успішний наступ передбачає здатність атакувати з різних відстаней.
  • Допомога в розмірі майже $800 млн міститиме 40 бронетранспортерів, оснащених катками, які допомагають детонувати міни, а також легші гаубиці, які легше переміщати, ніж потужніші установки, які США вже відправляли. 
  • Допомога також охоплюватиме безвідкотні гармати з дальністю стрільби в кілька сотень метрів та ракетні установки, обмежені відстанню менш як 5 км, що набагато менше, ніж нинішня відстань між українськими та російськими підрозділами у багатьох місцях.
  • «Розмінування – це справді гарний приклад того, як українці потребуватимуть таких можливостей, щоб мати змогу просувати свої сили вперед і відвойовувати території. Ці можливості підвищують мобільність українців у складній ситуації, зокрема на півдні України», – зазначили в Пентагоні.
  • Старший науковий співробітник Інституту досліджень зовнішньої політики Роб Лі вважає, що ця допомога Пентагону не є доказом майбутнього наступу. Адже частина озброєння може мати інше застосування: наприклад, бронемашина MRAP не ідеальна для ближнього бою.

Контекст

7 квітня сенат США схвалив законопроєкт «Про ленд-ліз для захисту демократії в Україні». Документ дозволяє спростити надання зброї країні. Це перша програма ленд-лізу США з часів Другої світової війни.

Перший пакет військової допомоги США на $800 млн оголосили в середині березня, наступний, також на $800 млн, – 13 квітня. Зокрема, він містить артилерійські системи, бронетранспортери, гелікоптери.

21 квітня президент США Джо Байден повідомив, що країна направить новий пакет військової допомоги Україні на $800 млн, а також виділить $500 млн прямої економічної допомоги. За даними Пентагону, пакет містить: 72 155-мм гаубиці та 144 000 артилерійських боєприпасів; 72 тактичні машини для буксирування 155-мм гаубиць; понад 121 тактичний безпілотний літальний апарат Phoenix Ghost; польове обладнання та запасні частини.

У попередній пакет військової підтримки США на суму до $1 млрд увійшли додаткові боєприпаси для ракетно-артилерійських систем М142 HIMARS. Наразі Україна отримала 16 пускових установок.

Конгрес США вже підтвердив пакет допомоги Україні у звʼязку з агресією Росії на загальну суму близько $40 млрд. Зокрема, законодавці передбачили, що президент США може використовувати для допомоги Україні $11 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні