Категорія
Новини
Дата

Суд арештував понад 24 млн грн з рахунків особи, пов’язаної з Гінером та VS Energy

Суд арештував і передав в управління Національного агентства з виявлення активів (АРМА) понад 24 млн грн з банківських рахунків громадянина України, який повʼязаний із діяльністю групи компаній VS Energy та російським бізнесменом Євгеном Гінером, повідомляє ДБР.

Ключові факти

  • Рахунки були виявлені в ході розслідування щодо діяльності злочинної організації за участі громадян РФ та правоохоронців і заволодіння зловмисниками об’єктами критичної енергетичної інфраструктури (обленерго).
  • Слідчі встановили, що з початку вторгнення до цієї особи перейшли українські активи компаній та осіб, пов’язаних із Гінером та групою компаній VS Energy.
  • «Це було зроблено для того, аби приховати російський слід активів та унеможливити їх арешт. Стосовно Гінера рішенням РНБО України були введені санкції», – йдеться у повідомленні.
  • ДБР встановило, що вказаний громадянин України здійснив банківських операцій на загальну суму понад 96 млн грн.

Контекст

У жовтні президент Володимир Зеленський підписав укази, які вводять персональні санкції проти найбагатших росіян, їхніх родичів, пропагандистів та чиновників. Під санкції потрапили президент російського футбольного клубу ЦСКА Євген Гінер та Михайло Воєводін, який, за довідкою Інтерполу, має статус злодія в законі, його прізвисько – Misha Luzhnetskiy. 

Гінер через пов’язаних осіб на території України є одним із бенефіціарів групи компаній VS Energy International Ukraine та володіє корпоративними правами «Кіровоградобленерго», «Рівнеобленерго», «Чернівціобленерго», «Житомиробленерго», «Херсонобленерго» та «ЕК Севастопольенерго», а також готелями, металургійними заводами і торговельними центрами.

Наразі Вищий антикорупційний суд розглядає позов Міністерства юстиції України щодо стягнення цих активів в дохід держави.

Раніше судом було прийнято рішення про арешт семи готелів та двох торгових центрів, якими фактично володіють громадяни РФ.

У лютому судом стягнуто у дохід держави контрольний пакет акцій (88,9% акцій) банківської установи, бенефіціарним власником якої є Гінер.

Нещодавно Гінеру, який побудував в окупованому Криму дві теплоелектростанції та поставляв боєприпаси російським військовим, працівники ДБР і СБУ повідомили про підозру заочно.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні