Категорія
Новини
Дата

Суд остаточно повернув «трубу Медведчука» у державну власність – голова ФДМУ

Верховний Суд остаточно визнав за державою право власності на українську частину магістрального нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок». Про це повідомив голова Фонду держмайна Віталій Коваль.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У 2021 році ФДМУ подав позов до Господарського суду Житомирської області, в якому просив визнати за державою право власності на трубопровід, нагадав Коваль. 
  • У червні 2023-го суд став на бік Фонду. А 31 січня 2024 року Верховний Суд не задовольнив касаційну скаргу. «Таким чином, Україна відстояла своє право на це майно», – наголосив Коваль.
  • За словами голови ФДМУ, наразі триває реєстрація права власності держави на трубопровід.

Контекст

Нафтопроводом, який збудований в 1957–1968 роках, багато років користувалася російська компанія «Транснефтепродукт». Україна намагалася повернути цей актив у державну власність. З 2011 року велися судові справи.

Детективи НАБУ ведуть розслідування щодо захоплення нафтопроводу компанією «ПрикарпатЗахідтранс» із 2017 року. Її формальними власниками були білоруський бізнесмен Микола Воробей і громадянин Німеччини Анатолій Шефер, неформальним власником учасники ринку називали Віктора Медведчука.

У межах розслідування вони звернулися до суду з клопотанням про арешт активу. Вищий антикорупційний суд 23 лютого заарештував українську частину магістрального нафтопроводу.

З 2021 року цей актив знаходиться в управлінні АТ «Укртранснафта».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні