Категорія
Новини
Дата

Світові ціни на пшеницю сягнули рекордних позначок через війну РФ проти України – Financial Times

1 хв читання

Світові ціни на пшеницю досягли рекордного рівня. На ринку зростають побоювання дефіциту через війну РФ проти України, пише Financial Times.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти 

  • Ціна на пшеницю на торгах в Чикаго підскочила більш ніж на 50% після вторгнення Росії в Україну. У п’ятницю ціни зросли до $13,40 за бушель, тоді як європейська пшениця в Парижі досягла рекорду в 406 євро за тонну. 
  • Експерти попереджають про посилення ризиків продовольчої безпеки в бідних країнах, багато з яких вже страждають від високого рівня голоду через пандемію коронавірусу. 
  • Також очікується зростання продовольчої інфляції. За даними МВФ, у січні середня продовольча інфляція у світі досягла 7,8%, найвищого рівня за останні сім років.

Контекст 

На Україну та РФ припадає близько 30% світової торгівлі пшеницею. За даними JPMorgan, Росія є найбільшим експортером пшениці, а Україна входить у четвірку найбільших експортерів. За даними Bank of America, із 207 млн т міжнародної торгівлі пшеницею 17% припадає на Росію, а 12% – на Україну.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд