Категорія
Новини
Дата

Турзбір в Україні з початку року зріс на 65%. Найбільше зростання зафіксовано у Львівській області

Попри збитки, яких зазнала туристична сфера України через війну, за перші чотири місяці 2022 року сума туристичного збору становила 64,6 млн грн, що майже на 65% більше порівняно з аналогічним періодом 2021 року (39,2 млн грн). До пʼятірки лідерів за сплатою туристичного збору увійшли Київ та чотири області, йдеться у повідомленні Державного агентства розвитку туризму (ДАРТ). 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Київ поповнив бюджет на понад 18 млн грн, при цьому сума турзбору зросла на 98%. 
  • Найбільше зростання порівняно з аналогічним періодом в 2021 році зафіксовано у Львівській області – 268%. До бюджету з цього регіону надійшло 11,4 млн грн. У Закарпатській області сума турзбору зросла на 144% і становила 6,2 млн грн. Хмельницька область заробила 1,4 млн грн. Там зафіксовано зростання на 65%. Івано-Франківська внесла до бюджету майже 6 млн грн, а збір зріс на 48%.
  • Подібне зростання лише доказ того, що більшість українців рятувалися від війни, зазначила голова Державного агентства розвитку туризму Марʼяна Олеськів. 
  • «Перші два місяці війни готелі на безпечних територіях були заселені повністю. Однак наразі ситуація змінилася, тепер більшість закладів розміщення у західних регіонах країни стоять напівпорожні. А значить, і частка туристичного збору за друге півріччя 2022 року значно скоротиться», – прогнозує вона.
  • ДАРТ зараз займається розробкою спеціальних програм реабілітації як для військових, так і для цивільних, які постраждали внаслідок воєнних дій. «Це дасть змогу не тільки підтримати туристичну галузь України та зберегти робочі місця, а й надати необхідну допомогу військовим і цивільним», – наголосила Олеськів.
  • Значне падіння туристичного збору зафіксовано в областях, де велися або наразі ведуться воєнні дії, а також тих, які були окуповані. Найбільше – на 63% – зменшилася сума турзбору в Миколаївській області, на 60% – у Луганській, 48% – у Сумській, у Херсонській зафіксовано падіння на 46%, а у Запорізькій – на 41%. 
Турзбір в Україні з початку року зріс на 65%. Найбільше зростання зафіксовано у Львівській області /Фото 1

Контекст

Туристична галузь України перебуває у важкому стані. Найбільше постраждали туроператори та турагенти, у них фактично немає роботи. Дещо відновлюють свою роботу туроператори внутрішнього туризму, зазначають в ДАРТ.

Іноземні туристи майже не прибувають до України. Внутрішніх туристів зараз теж немає. У перші місяці війни було дуже багато вимушених переселенців, які переміщались на більш безпечні території, зупинялись у закладах розміщення.

Через війну надходження до держбюджету від тургалузі за перші чотири місяці 2022 року скоротилися на 18% в порівнянні з аналогічним періодом 2021 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні