Категорія
Новини
Дата

Тютюнова компанія Philip Morris купує виробника медичних товарів для інгаляцій Vectura за $1,2 млрд. Мета – отримувати до 50% доходу від продуктів без диму

1 хв читання

Американська глобальна сигаретна й тютюнова компанія Philip Morris купує виробника медичних товарів для інгаляцій Vectura за $1,2 млрд. Придбання має прискорити реалізацію безнікотинової стратегії Beyond Nicotine тютюнової компанії.

Ключові факти

  • Beyond Nicotine передбачає, зокрема, розвиток доставки препаратів для лікування дихальних шляхів і товарів для доглядом за здоров’ям. Товари без нікотину мають принести не менше $1 млрд доходу до 2025 року, розраховує Philip Morris. Загалом, компанія прагне генерувати понад 50% загального доходу від бездимних продуктів до 2025 року.
  • Philip Morris запропонувала 150 пенсів готівкою за кожну акцію Vectura. У травні 2021 року інвестиційна група Carlyle пропонувала купити Vectura за 136 пенсів за акцію. Наразі пропозицію Carlyle відхилено на користь Philip Morris, зазначає Reuters.
  • Vectura уточнила Bloomberg, що оцінює угоду з Philip Morris в $1,5 млрд з урахуванням недавньої виплати дивідендів.
  • Операцію планують закрити в другій половині 2021 року за умови погодження акціонерами та контролюючими органами. Після купівлі Vectura збереже свою автономію

Контекст

Британська компанія Vectura заснована в 1997 році. Вона виробляє інгалятори і небулайзери, які дають змогу пацієнтам вдихати ліки. З 2012 року продажі 13 інгаляційних препаратів Vectura на ринку склали понад $11 млрд. У 2020 році дохід Vectura склав приблизно $245 млн.

Philip Morris International Inc. було засновано в 1900 році, вона входила до складу Altria Group. З 28 березня 2008 року виділена у незалежну компанію зі штаб-квартирою в Лозанні (Швейцарія). В Україні її філія відкрилася в 1993 році – «Філіп Морріс Україна». Philip Morris продає свою продукцію в понад 180 країнах світу. Їй, зокрема, належать бренди L&M, Marlboro та системи нагрівання тютюну IQOS.

Цього місяця Philip Morris також придбала за $820 млн виробника нікотинової жувальної гумки і пероральних знеболюючих засобів Fertin Pharma. Розширення бізнесу Philip Morris на нетютюнові підприємства може дати певний захист від регуляторних загроз. Зокрема, British American Tobacco подала в суд на Philip Morris через патенти, які можуть призвести до заборони на ввезення в США стіків для IQOS.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні