Категорія
Новини
Дата

В армії РФ загострюються проблеми з постачанням після вибуху на Кримському мосту – британська розвідка

Логістичні проблеми, з якими стикнулися російські окупаційні війська на півдні України, загострилися після пошкодження 8 жовтня мосту, який веде в Крим, пише Reuters із посиланням на оновлену інформацію британської розвідки.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «В умовах напруженості російської присутності в Херсоні та погіршення шляхів постачання через Крим наземна лінія звʼязку через Запорізьку область стає дедалі важливішою для забезпечення стійкості російської окупації», – написало міністерство оборони Великої Британії в регулярному бюлетені.
  • У повідомленні йдеться, що російські сили на півдні України, ймовірно, збільшують потік матеріально-технічного постачання через Маріуполь, намагаючись компенсувати зниження пропускної спроможності мосту.

Контекст

8 жовтня на залізничній гілці Кримському мосту горіли цистерни з пальним, одне з полотен автомобільної частини зруйноване. Фото- й відеодокази публікують російські ЗМІ та телеграм-канали. Окупаційна влада заявила, що на мосту підірвалася вантажівка. Кадри з місця демонструють не просто пошкодження – металеві конструкції та рейки фактично розплавлені. А це свідчить про високу температуру горіння. 

На численних відео пожежі також можна побачити, як пальне із залізничних цистерн потрапляє на металеві конструкції залізничного мосту в процесі горіння. Отже, металева конструкція мостових прольотів могла втратити свою міцність і деформуватися, що, звісно, вплине на подальшу експлуатацію мосту. 

Автомобільний міст, найімовірніше, не буде використовуватися для перевезення важкої техніки найближчими тижнями, а можливо, й місяцями. Зараз Росія намагається демонтувати пошкоджені прольоти, але навряд чи цей процес буде швидким. 

Найпопулярніша версія щодо вибуху, яка зараз є, це версія російської ФСБ про вибухівку всередині вантажівки. У своєму розслідуванні BBC має сумніви щодо версії з вантажівкою. Більш правдоподібне пояснення – потужний вибух під мостом. Основна альтернативна версія – підрив катера-камікадзе. На кшталт того, який був виявлений на узбережжі біля Севастополя наприкінці вересня. Один з експертів із вибухових пристроїв, яких опитували західні ЗМІ для оцінки вибуху на Кримському мосту, звернув увагу, що, окрім вогняної кулі під час вибуху, довкола розлітаються палаючі елементи, які нагадують заряд боєприпасів «термітів», що зазвичай називають фосфорними бомбами. Експерт із вибухонебезпечних предметів Міка Тайрі в інтерв’ю YLE, зазначає, що вибух спричинений матеріалом значно вищої якості, ніж звичайна вибухівка.

Росія сподівається завершити ремонт Кримського мосту до липня 2023 року – про це свідчать документи російського уряду. Згідно із документом, роботи виконуватиме компанія «Нижнеангарсктрансстрой». У розпорядженні уряд РФ визначає цю компанію єдиним виконавцем робіт із відновлення мосту.

Днями Financial Times із посиланням на оцінки західних військових повідомив, що Україна може повернути контроль над Херсоном уже цього тижня. В останні тижні українські ЗС активно наступали на південній лінії фронту, відвойовуючи територію Херсонщини.

11 жовтня керівник Центру урядового звʼязку Великої Британії (GCHQ) Джеремі Флемінг повідомив, що в Росії закінчується зброя, і росіяни тепер бачать, що вторгнення до України було помилково оцінено.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні