Категорія
Новини
Дата

У разі підвищення акцизу на автогаз утричі його ціна на АЗС зросте на 8% і перевищить 40 грн/л – голова профільної асоціації

Підвищення акцизу на автогаз втричі, до €170 за 1000 л, підвищить роздрібну ціну на АЗС на 3 грн/л. Про це повідомив Forbes голова асоціації скрапленого газу Станіслав Батраченко.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Акциз на автогаз має зрости до €160-170 з €52 за 1000 л, зазначив голова податкового парламентського комітету Данило Гетманцев під час конференції Petroleum & LPG Ukraine 2023. Збільшення акцизу, за його словами, це перспектива кількох місяців. 
  • У такому разі ціна на автогаз у роздробі зросте на 3 грн/л, підрахував Батраченко.
  • Автогаз коштує від 32,98 до 39,96 грн/л, за даними профільного видання Enkorr.
  • Новий коридор цін у разі такого підвищення акцизу буде від 35,98 до 42,96 грн/л, за його розрахунками. 
  • Батраченко підкреслив, що європейська директива рекомендує €68 на 1000 л. Якщо акциз підвищать до такого рівня, ціни на стелах зростуть на 30-40 коп. на літрі, додав він.

Контекст

Із 1 липня податки на пальне в Україні повернулися на рівень до повномасштабного вторгнення: ПДВ – до 20%, акциз на бензин – до €213, на дизпальне – до €139 за 1000 л. При цьому акциз на автогаз залишився на рівні €52 за 1000 л.

У листопаді автогаз на українських АЗС подорожчав на 30%. Основні причини – дефіцит, який виник через блокаду кордону, та боротьба з російським пальним. Минулого місяця здорожчання прискорилося: літр автогазу на українських АЗС подорожчав у середньому на 8 грн, впритул наблизившись до 40 грн/л, за даними консалтингової групи «А-95». Проте у грудні ціни підуть вниз, прогнозують учасники ринку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні