Категорія
Новини
Дата

У Росії оштрафували Wikipedia на 2 млн руб. за статті про війну в Україні

Російський суд у вівторок оштрафував фонд Wikimedia Foundation Inc, який управляє інтернет-енциклопедією Wikipedia, на 2 млн руб. ($32 600) за статті щодо війни в Україні, пише Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами голови російського відділення фонду Станіслава Козловського, штраф був накладений за те, що не було видалено статті, як цього вимагала Росія. 
  • Він сказав, що фонд подасть апеляцію. «У нас залишається досить сильна правова процесуальна позиція, тому ми маємо підстави вважати, що нам вдасться домогтися скасування і цього штрафу, і тих, які були виписані в квітні», – сказав Козловський, маючи на увазі раніше накладені штрафи на загальну суму 5 млн руб.
  • Дві статті російською мовою називалися «Ненасильницький опір громадянського населення України в ході вторгнення Росії» та «Оцінки вторгнення Росії в Україну в 2022 році».
  • Козловський заявив, що є ризик збільшення кількості справ проти фонду Wikimedia. Він додав, що у Wikipedia є багато статей про російське вторгнення в Україну і поки що лише три судові справи.

Контекст

У липні Google у Росії оштрафували на рекордні 21,7 млрд руб. за невидалення інформації про війну в Україні. Приводом для притягнення компанії до адміністративної відповідальності, як зазначали в Роскомнадзорі, стало невидалення матеріалів на YouTube, які містять інформацію про війну в Україні, «що дискредитує збройні сили РФ, пропагує екстремістські погляди та ідеологію терористичних організацій», а також – інструкції щодо виготовлення вибухових речовин.

Минулого місяця Росфінмоніторинг вніс американську компанію Meta до переліку організацій, причетних до тероризму та екстремізму. Приводом для цього стало те, що компанія начебто дозволила мешканцям низки країн Східної Європи висловлювати заклики до насильства щодо російських військових.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні