У Росії завершилась оголошена Путіним часткова мобілізація /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

У Росії завершилась оголошена Путіним часткова мобілізація

Shutterstock

Росія завершила часткову військову мобілізацію, яку оголосив президент Володимир Путін у вересні, пише Reuters із посиланням на міністерство оборони РФ. Кількість призваних росіян не розголошується.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Усі заходи, повʼязані із призовом… громадян із запасу, припинені», – заявили в міністерстві, подальшої видачі повісток не буде.
  • Путін оголосив про першу мобілізацію у Росії з часів Другої світової війни 21 вересня, що стало одним із серії ескалаційних заходів у відповідь на успіхи України на полі бою.
  • Міністр оборони Сергій Шойгу заявив тоді, що додатково буде призвано близько 300 000 осіб і це будуть фахівці з бойовим досвідом.
  • Агентство зазначає, що мобілізація проходила хаотично, і було багато випадків, що набували широкого розголосу, коли повістка про призов діставалася не тим людям. Сотні тисяч росіян втікали з країни, щоб уникнути призову.
  • Путін публічно визнав, що були допущені помилки, і створив нову координаційну раду, щоб активізувати військові зусилля та забезпечити належне озброєння та екіпірування людей, яких відправляють на фронт.
  • Оголошення в понеділок – у 250-й день війни – не дало остаточної цифри про кількість призваних. Мобілізація була мовчазним визнанням того, що Росія стикається із серйозними труднощами у війні, йдеться в матеріалі.
  • Росія, як і раніше, утримує значну територію на півдні та сході України, але вона продовжує втрачати позиції навіть після того, як проголосила про анексію українських територій – крок, який Київ і його західні союзники та Генеральна Асамблея ООН засудили як незаконний.

Контекст

20 вересня стало відомо, що у Кремлі планують провести фейкові референдуми про входження окупованих територій України до складу Росії з 23 по 27 вересня.

США ніколи не визнають анексію Росією частини окупованих територій України та змусять Москву платити ціну, якщо вона спробує це здійснити, заявив напередодні радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван. За його словами, «референдуми» не дадуть РФ переваги за столом переговорів з Україною.

Президент Росії Володимир Путін підписав указ про часткову мобілізацію в РФ, про це він сказав у своєму зверненні до росіян. За словами міністра оборони Сергія Шойгу, Росія планує мобілізувати 300 000 резервістів. За даними ЗМІ, йдеться про 1 млн осіб.

Рішення президента РФ Володимира Путіна про вторгнення в Україну призвело до історичної втрати населення його країни та прискорює демографічний крах Росії. Тисячі жертв на полі бою, мобілізація 300 000 росіян для участі у війні, і ще більша втеча людей за кордон – підривають цілі Путіна щодо стабілізації населення вже цього року.

Економісти Банку Росії вважають, що наказ Путіна про мобілізацію підірвав довіру споживачів та ділову активність і, ймовірно, чинитиме тиск на економіку найближчими місяцями.

30 вересня Путін виступив перед Федеральними зборами та підписав незаконні договори про «прийняття до складу РФ» чотирьох нових суб’єктів: окупованих територій Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей України. Путін також закликав Україну припинити воєнні дії та «сісти за стіл переговорів».

4 жовтня Зеленський визнав нікчемними укази Путіна щодо захоплених Росією територій України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні